Njemačka olakšava useljavanje radnika, a otežava dobivanje azila

Po novim pravilima, radnici iz zemalja van Evropske unije moći će se doseliti u Njemačku ako nađu radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama.

Njemački parlament prihvatio je u petak paket migracijskih zakona koji postrožava davanje azila, ali olakšava useljavanje za potrebe njemačkog tržišta rada.

"Najvažniji od zakona iz migracijskog paketa je za mene svakako zakon o useljavanju stručne radne snage", rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer tokom rasprave u Bundestagu koja je prethodila glasanju, prenijela je Hina.

Dugo najavljivani zakon o useljavanju stručne radne snage regulira dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Po novim pravilima, oni će se moći doseliti u Njemačku ako nađu radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama.

Bez prava na socijalnu pomoć

Osim toga, za dobivanje vize i radne dozvole neće biti potrebno da zanimanje useljenika spada u takozvanim deficitarna zanimanja u Njemačkoj.

Najveća novost je ukidanje dosadašnjeg pravila po kojem je poslodavac, u slučaju da je htio zaposliti radnika izvan EU-a, morao dokazati da na njemačkom i tržištu EU-a nije pronašao odgovarajućeg kandidata.

Visokokvalificirani radnici sa znanjem njemačkog jezika ubuduće će moći boraviti u Njemačkoj do šest mjeseci i tražiti posao, no neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Osim zakona o useljavanju stručne radne snage, Bundestag je donio i zakon o pooštrenju pravila o azilu, kao i zakon koji bi omogućio efikasnije protjerivanje osoba za koje ne postoji pravna osnova boravka u Njemačkoj.

Ubuduće mogu biti kažnjeni svi oni koji osobe koje čekaju protjerivanje upozore na nastupajući termin protjerivanja.

Rezanje socijalnih povlastica

Do sada je najveći broj neuspješnih protjerivanja bio povezan s činjenicom da osobe koje je trebalo protjerati iz Njemačke nisu bile dostupne.

Zakon o azilu sadrži rezanje socijalnih povlastica i obavezu stanovanja u mjestu koje su odredile vlasti za one kojima je odobreno pravo na azil u Njemačkoj.

Dok su zakon o useljavanju stručnjaka podržali svi zastupnički klubovi, zakon o azilu i olakšanom protjerivanju naišao je na otpor Zelenih i stranke Ljevice koje smatraju da krši ustavno pravo na politički azil u Njemačkoj.