Njemačka u strogom lockdownu do 14. februara: FFP2 maske obavezne, platnene zabranjene

asd
Njemačka je nametnula stroge mjere u novembru prošle godine, ali je na današnjem sastanku kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih država odlučeno da se u uvede strogi lockdown do 14. februara pogotovo zbog novog soja korone iz Velike Britanije.

Iako je ovaj sastanak i dalje u toku, u javnosti su procurile određene informacije pa tako njemački mediji donose detalje o mjerama koje će biti uvedene tokom ovog lockdowna.

Prije svega je navedeno da će se sve mjere koje su donesene u decembru produžiti do 14. februara ove godine, a koje podrazumijevaju zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne prehrambene namirnice, kina, pozorišta, muzeji. A osim toga na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan njega.

Kako su naveli, neće se smanjiti rad prijevoznih sredstava, ali će se ograničiti broj putnika u njima i svesti na trećinu od uobičajenog.

Osim toga, od građana se traži i obavezno nošenje hirurških i FFP2 maski u prijevozu i trgovinama, dok su one platnene zabranjene kao i prekrivanje šala preko usta i nosa.

S obzirom na to da postoji opasnost od novog soja virusa, odlučeno je da će škole i dalje ostati zatvorene iako se o tome u najvećoj mjeri raspravljalo. Usaglasili su se da se nastavi online sistem do 14. februara kada će se odlučiti o daljnjim mjerama.

Na svim mjestima se mora poštovati fizička distanca od najmanje 1,5 metara, a maska je potrebna u crkvama i drugim svetim mjestima.

Njemački zvaničnici su se na sastanku usaglasili da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbu o radu od kuće.

To znači da poslodavci prema njoj trebaju svojim uposlenicima omogućiti rad od kuće u svim onim sferama gdje je to moguće. Kao objašnjenje su naveli da bi smanjeni kontakti na poslu mogli dovesti do usporavanja procesa zaraze.

Osim toga, od poslodavaca je zatraženo i uspostavljanje fleksibilnog radnog vremena kako bi se time izbjegle gužve u javnim prijevozima i na javnim mjestima.

Naglašeno je i to da bi u pokrajinama u kojima ne opada broj zaraženih trebalo uvesti i policijski sat, međutim, o toj mjeri će se još dodatno svi izjasniti.

U dokumentu je navedeno da su dosadašnja ograničenja popravila epidemiološku situaciju u Njemačkoj, ali da je potrebno poduzeti još strožije mjere kako bi se smanjio broj zaraženih i spriječila infekcija novim sojem virusa.