Njemačka uskoro dozvoljava putovanja u 31 zemlju?

njem
Od 15. juna njemačka vlada namjerava ponovo omogućiti putovanje u 31 europsku zemlju, piše dpa. Agencija je imala uvid u prijedlog dokumenta o kojem bi danas (27.05.) trebala odlučivati vlada u Berlinu.

 

Njemačka vlada namjerava djelomice ukinuti upozorenje građanima da ne putuju izvan granica zemlje. Prema navodima dpa planirano je da putovanje bude ponovo omogućeno u 31 zemlju ukoliko to dozvoljava epidemiološko stanje u toj zemlji. O prijedlogu dokumenta koji nosi naziv "Kriteriji o omogućavanju unutareuropskog turizma", u koji je agencija imala uvid, vlada bi trebala odlučivati na sutrašnjoj sjednici (27.5.2020).

Osim u 26 zemalja EU tu su još i Velika Britanija i četiri zemlje koje nisu članice Unije: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštjan.

Ukidanje zabrane putovanja bi trebao biti signal za omogućavanje prekograničnog ljetnjeg odmora u Europi. Ideja koja stoji iza toga je da je obnavljanje turizma važno kako za one koji putuju tako i za njemački turizam tako i za ekonomsku stabilnost svake od zemalja u koju se putuje, stoji u prijedlogu odredbe Ministarstva vanjskih poslova u koju je dpa imala uvid.

Kako bi osigurala najbolju moguću zaštitu od infekcije virusom korona njemačka vlada želi sa EU donijeti niz zajedničkih kriterija. Između ostalog Berlin predlaže da i druge zemlje EU preuzmu pravilo o gornjoj granici od maksimalno 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u toku sedam dana.

Koncept općih higijenskih mjera

K tomu bi svaka pojedina zemlja trebala razviti „održive koncepte“ o poštivanju pravila držanja distance, pranja ruku, nošenja maske i provjetravanju i dezinfekciji prostorija. Koncept zaštite bi trebao uključivati i planove za slučaj da se razbole osobe koje su na odmoru, dovoljan broj testova i mogućnost boravka u karanteni i pružanja medicinske skrbi.

Osim toga moraju biti provedene preporuke Europske komisije o sigurnosti putnika i personala u prijevoznim sredstvima poput aviona, navodi se dalje u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Europska komisija bi , kako se dalje navodi, trebala razviti postupak o procjeni poduzetih zaštitnih mjera.

Turistička branša u Njemačkoj je pozdravila planove vlade o ukidanju zabrane putovanja u 31 zemlju. Predsjednik Turističkog udruženja Njemačke Norbert Fiebig je za dpa rekao da ovo ne daje perspektivu samo turizmu, već i brojnim ljudima koji se raduju odmoru.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass je odluku o upozorenju kada je riječ o putovanju u zemlje širom svijeta donio 17. marta. Riječ je o odluci koja nikada ranije nije zabilježena. Do tada se takvo upozorenje izdavalo samo u slučaju putovanja u ratna područja poput Sirije ili Afganistana. Proteklih sedmica je više od 240 000 turista vraćeno iz inozemstva u Njemačku u akcijama bez presedana.