Njemačka uskoro zatvara zračni prostor za ruske avione, odluka bi se mogla donijeti i na nivou EU

123

Nakon što je nekoliko evropskih zemalja donijelo odluku o zatvaranju zračnog prostora za ruske avione, njemački mediji ističu kako bi se uskoro ova odluka mogla donijeti i na nivou Evropske unije.

Ministarstvo transporta i infrastrukture Njemačke večeras je saopćilo kako je ministar Volker Wissing podržao inicijativu o blokadi zračnog prostora Njemačke za ruske avione čime bi se Njemačka pridružila nizu zemalja koje su do sada donijele iste odluke.

"Ministar Wissing podržava blokiranje njemačkog zračnog prostora za ruske avione i naredio je da se sve pripremi za ovaj potez", saopćeno je.

Međutim, njemački mediji otišli su korak dalje te su najavili kako bi se odluka o blokadi zračnog prostora mogla donijeti na nivou Evropske unije.

"Ekskluzivno, zemlje Evropske unije će zatvoriti zračni prostor za ruske avione. To mi je potvrđeno od pouzdanog izvora", napisao je novinar ARD-a Matthias Deiss. Također, on je naglasio kako bi i Ruska Federacija mogla donijeti recipročnu mjeru za države Evropske unije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, jedna od mjera koja je donesena jeste upravo i blokada zračnog prostora država za ruske avione.

Do sada, ovu odluku su donijele Estonija, Litvanija, Latvija, Poljska, Češka Republika, Bugarska, Rumunija, Slovenija te Velika Britanija.

Foto: Ilustracija