Njemački mediji: Ovo je princ prijestolonasljednik Angele Merkel

Soeder
Bavarski premijer Markus Soeder sve češće se spominje kao vjerovatni kandidat za njemačkog kancelara.

 

Poseta kancelarke Angele Merkel južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj raspirilo je u nemačkoj javnosti spekulacije da je ceo taj događaj, zapravo, dokaz da je bavarski premijer Markus Soeder postao svojevrsni princ prestolonaslednik kancelarskog trona.

Nešto više od godinu od nemačkih saveznih parlamentarnih izbora nagađanja oko toga ko će biti kancelarski kandidat demohrišćanskog bloka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) uveliko traju.

Iako je aktuelna trka za prvog čoveka CDU-a, među kojima su glavni kandidati premijer Severne Rajne Vestfalije Armin Laschet i nekadašnji šef poslaničke grupe CDU-CSU Friedrich Merz, u javnosti jača utisak da kancelarski kandidat neće doći iz redova najjače nemačke partije, već iz njene sestrinske stranke.

Nemački mediji već neko vreme šefa CSU-a i bavarskog premijera nazivaju princom prestolonaslednikom.

Ponavlja se bajka o carici i princu

Ali, kancelarkina poseta Bavarskoj, u kojoj je on nju vozio najpre brodom, pa kočijama do jednog dvorca, u kojem je u velelepnoj baroknoj dvorani održan sastanak sa celom bavarskom vladom, uverila je mnoge da je u pitanju od "kraljici" i "princu prestolonasledniku".

"Nekada davno bio jedan ne tako više mlad princ, ali preduzumljiv i još sa kosom na glavi – nazovimo ga Markus – i divna nasmejana carica, nazovimo je Angela. Kako ide ova priča? Ne znamo! Ali je ona završila na slici na kojoj ne može da se zaobiđe čarolija", započeo je pomalo ironično reportažu uticajni Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je detaljno opisao kakav bajkoviti i kraljevski doček je dobila kancelarka.

Napokon je došlo do malo romantike između CDU-a i CSU-a, ocenjuje Koelner Stadt Anzeiger, opisujući kako je Soeder pozvao Merkel na vožnju kočijama ispred dvorskih kulisa.

"Tako se uobičajeno voze mladenci, turisti ili kraljica. Verovatno to nije bila aluzija na Merkelino ne za (državne) podsticaje za kupovinu novih automobila, koje je Soeder toliko zagovarao. Pre će biti da je to bila kabaretska vrsta ponude pomirenja kancelarki, koju su Soeder i njegova partija ne tako davno optužili za pogrešne poteze", ističe dnevnik.

Ovaj kelnski list dodaje da je bavarski premijer i te kako čovek scenskog nastupa te da je veoma ozbiljan po tom pitanju.

Grljenje drveća i flertovanje s Merkel

"On grli drveće kada u anketama Zeleni postanu popularni. A pošto se Merkel pokazala popularnijom od AfD-a [Alternativa za N jemačku], na redu je malo flertovanja, kao sa razglednice ispred kulisa sa kraljevskim bavarskim rekvizitama. A tu je i dugoročni plan: kandidat CDU-CSU-a za kancelara još nije određen", ističe Koelner Stadt Anzeiger.

Rhein Zeitung ocenjuje da Soeder pomno ispratio ko je sve izgubio sve izbore, odluke ili simpatije kada se borio proti Merkel.

"Ta lista je dugačka. Tako je lider CSU-a odbacio svoje zadrške i prešao na Merkelinu stranu. Zauzvrat, njoj se sviđa njegov oprezan pristup korona-krizi. Za to je i primio priznanje na jezeru Herrenchiem: 'Bavarska ima dobrog premijera', rekla je Merkel. Pitanje – da li ona suštinski veruje da je on za kancelarskog kandidata – (time) je odgovoreno", smatra dnevni list iz Koblenza.

S druge strane, Neue Osnabruecker Zeitung ističe da "nije još sigurno da će CDU prepustiti manjoj sestrinskoj stranci da preuzme kancelarsku kandidaturu".

"Rezultati CDU-a u anketama u sjajni. Zapravo, trebalo bi da ima nosioca liste. Ako se, pak, stvari preokrenu, to neće biti samo zbog Soederove snage, već, pre svega, zbog slabosti mogućih konkurenata [unutar CDU-a]", ističe Neue Osnabruecker Zeitung.

Prema oceni lista Weser Kurier, signal je jasan da je kancelarka svojom posetom šefa CSU-a podigla u rang državnika.

Nema više unakrsnih udaraca iz Bavarske

"Među onima koji pokušavaju da preuzmu čelo CDU-a i, indirektno, kancelarsku kandidaturu ona ne vidi nikoga ko je podesan da bude njen naslednik. Ona veruje da bi to mogao da bude Soeder – i sada ona to i pokazuje", smatra dnevni list iz Bremena.

Prema oceni lista Volksstimme, i Merkel i Soeder poprilično izvlače koristi od ove posete.

Kako ističu, šefu CSU-a je napokon odato priznanje u okviru korona-krize te da sada svako ko želi može da smatra Soedera za legitimnog naslednika Merkel.

"Ali, bar dve stvari stoje na putu bavarskog princa. Ležernost i nestrpljivost ga ne moraju nužno odrediti kao mudrog lidera 80 miliona ljudi. Osim toga, do izbora će mnogo voda proteći rekama Izar [u Minhenu] i Špre [u Berlinu]", ističe Volksstimme i dodaje da je korist koju Merkel ima od ove posete to što "ne mora više da računa na uobičajene unakrsne udarce iz Bavarske".

"I može se nadati da će Soeder u višemesečnom čekanju sam sebe lišiti krunisanja."