Njemački srednjoškolci pod istragom: Pokušali provesti šerijatski zakon u školi

,
Grupa učenika je djelovala kao neka vrsta "šerijatske policije"

Grupa učenika u srednjoj školi u Neusu, u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, navodno je pokušala provesti šerijatski zakon, prenosi "Rheinische Post".

 

 

 

Služba državne sigurnosti je pokrenula istragu protiv grupe učenika za koju se vjeruje da su djelovali kao neka vrsta "šerijatske policije". 

Prema spomenutim novinama, četiri srednjoškolca navodno su vršila veliki pritisak na svoje kolege islamske vjeroispovijesti. Zahtijevali su da se sve žene u školi pokriju i da se uvede strogo odvajanje polova, uključujući i u razrednom chatu učenika.

Također, svojim učiteljima su rekli da odbacuju demokratiju.

 

Njemački mediji pišu da su navodno svoje ideje provodili u posebnoj prostoriji škole, a navodno su nabavili i marame za glave kolegica. 

Uprava škole je u decembru pozvala policiju, a sigurnosne službe su provjerile učenike i njihove roditelje. 

Međutim, još uvijek se nije uspjelo identificirati niti jedno relevantno kazneno djelo, navode njemački mediji. 

Škola je nakon toga otvorila niz radionica koje se bave tim događajima. 

- Ne smijemo dopustiti da naši najmlađi padnu u ruke ekstremističkih grupa putem propagande. Moramo bolje uključiti mlade u društvo i pokazati im alternative - rekao je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul.

Zamjenik predsjednika Udruge za obrazovanje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji rekao je za Rheinische Post da se radi o izoliranom slučaju.

Sličan slučaj zabilježen je prošlog ljeta u srednjoj školi u Bonu. Ova škola već je nekoliko godina dio integracijskog programa zemlje koji je usmjeren protiv islamističkih pokreta. Bonski pedagog je događaje u srednjoj školi proglasio "mladalačkom provokacijom".