Njemački vojnik planirao teroristički napad: Bio prijavljen kao izbjeglica

Home

Njemački vojnik planirao teroristički napad: Bio prijavljen kao izbjeglica


Njemačka policija uhitila je vojnika Bundeswehra i jednog studenta zbog planiranja terorističkog napada s radikalno desno pozadinom, a uhapšenom vojniku se istodobno predbacuje da je pod lažnim identitetom bio prijavljen i kao sirijski izbjeglica, saopćeno je u četvrtak.
 

"Potpukovnik Bundeswehra je vodio dvostruki život. Mi se s nečim ovakvim dosad nismo susretali. Mislim da pred sobom imamo jedan vrlo neobičan slučaj", rekla je glasnogovornica državnog tužiteljstva u Frankfurtu na Majni u četvrtak.

Kako je nadalje saopćeno, 28-godišnji pripadnik njemačko-francuske pješadijske jedinice, stacionirane u francuskom gradu Illkirchu, još je početkom 2016. u Njemačkoj podnio zahtjev za azilom predstavljajući se pod lažnim imenom kao sirijski izbjeglica i na kraju dobio smještaj u jednom prihvatnom centru, kao i državnu potporu.

"Samo zato jer je bio stacioniran u Francuskoj ne znači da u svoje slobodno vrijeme nije mogao biti negdje drugdje", rečeno je na konferenciji za novinare državnog tužiteljstva.

Nadalje je saopćeno kako postoji osnovana sumnja da je uhapšeni, zajedno s 24-godišnjim studentom koji je još na ispitivanju, planirao "napad uperen protiv državne sigurnosti", no ne navode se detalji. Kod 24-godišnjeg studenta također postoji sumnja u ekstremno desni svjetonazor.

Isto tako postoje indicije da se radi o pripremanom napadu s radikalno desnom pozadinom.

Pripadnik Bundeswehra vlastima je upao u oči još početkom godine, kada je na aerodromu u Beču u jednom WC-u sakrio pištolj, a priveden je početkom februara kada je došao pokupiti oružje za koje nije imao dozvolu. Njemački mediji prenose kako se pritom ne radi o oružju Bundeswehra.

Naknadnom istragom se došlo do zaključka da je oružjem skrivenim u bečkoj zračnoj luci planirao izvršiti napad. Državno tužiteljstvo je zasad odbilo iznijeti detalje o kakvom napadu bi moglo biti riječi osim sumnje u desničarsku pozadinu slučaja.

 

(Izvor: Fena)

Topic
Objavio: Čet, 27/04/2017 - 14:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top