Njemačkoj fali ugostitelja: Plaće bi trebale iznositi najmanje 3.000 eura

.
Njemačka udruženja ugostitelja pozvala su u četvrtak na uzbunu zbog velike nestašice radnika u ovoj branši. Njemačkoj inače fali radnika, a u ugostiteljstvu je alarmantno.

 

“Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima. S dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke”, saopćilo je strukovno udruženje ugostitelja i hotelijera Njemačke Dehoga.
Veliki problem

Iako se velik broj radnika koji su tokom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

“Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Evropske unije”, saopćeno je iz Dehoge.

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.
Ne vide perspektivu

“Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa”, rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi sebi dužu perspektivu u toj branši.

Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme.

Prema njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3.000 eura bruto piše Raport.