Noćni vukovi najavili dolazak u BiH: Ne mogu nas zaustaviti (FOTO)

“Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti”, naveo je Hirurg za agenciju Interfax, te dodao da je osim njemu u BiH zabranjen ulazak i Saši Saviću.

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je da je dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, tačnije vođi te grupe Aleksandru Zaldostanovu i članu Saši Saviću, koji je porijeklom iz Srbije.

Članovi “Noćnih vukova” najavili su da će 19. marta početi turneju “Ruski Balkan”, u okviru koje su planirali posjetu Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska.

Planirana turneja bi, prema najavi, trebalo da traje devet dana, a tokom nje su namjeravali da posjete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Ostali članovi “Noćnih vukova”, kako je prenio portal Žurnal, u slučaju eventualnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu bit će posebno tretirani.

Aleksandar Zaldostanov, poznatiji kao “Hirurg”, jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

DOKUMENT.jpg

 

On je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu ovom mjesecu, zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH.

“Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.