Nomadi pale vatre koje prerastaju u požare na području Sanskog Mosta

dfdfdfdf
Nomadska stada posljednjih su sedmica u velikoj mjeri prisutna na širem području općine Sanski Most, a sumnja se kako su njihovi vlasnici odgovorni za izbijanje i širenje brojnih šumskih požara.

Ovo je istaknuto na sastanku predstavnika nadležnih institucija u ovoj općini, koji je održan s ciljem da se spriječi izbijanje požara i umanje materijalne štete.

Istaknuto je kako nomadi paljenjem vatre pokušavaju od korova i niskog rastinja očistiti veće površine zemljišta, kako bi potom omogućili nicanje trave koja služi za napasanje stada.

"Nažalost, najčešće se dešava da vatra ostane bez kontrole, pa se širi usljed suhe vegetacije i vjetra te prerasta u požar. Ovih dana gori na sve strane i vatrogasci jednostavno ne mogu stići odgovoriti na sve izazove", istakao je Edin Gubelić, komandir Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu. Inače, nomadi sa svojim stadama česta su pojava na ovim prostorima, zbog čega postoji velika opasnost pojave i širenja stočnih bolesti, koje mogu desetkovati stočni fond.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu Senada Bešića, riječ je mahom o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom, te se slobodno kreću kroz cijelu zemlju.

On je podsjetio kako su zarazne bolesti prije desetak godina u značajnoj mjeri naštetile ovčarstvu na ovim prostorima.  Sem toga, mještani brojnih podgrmečkih sela godinama muku muče s ovčarima koji napasaju stada na njihovim imanjima. Iz Uprave za inspekcijske poslove USK kažu kako je zakonskim propisima prije nekoliko godina zabranjeno nomađenje na području USK. Međutim, ističu kako je protiv vlasnika veoma teško primjeniti zakonske sankcije, budući da se oni nalaze u neprestanom pokretu.

"Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni, što otežava djelovanje inspektora", kažu u Inspekciji.