Nova prijateljstva u jednoj osnovnoj školi: Oni uče od nas a mi od njih

ucenici
Nova školska godina počela je i za djecu iz migrantske populacije. Oni su već drugu godinu uključeni u nastavni proces u pet škola na području Bihaća i Cazina budući da njihove porodice borave u privremenim prihvatnim centrima Borići i Sedra. U prošloj školskoj godini upisano ih je 400, dok ih je ove godine upola manje.

 

Početak je nastavnog sata u jednom od odjeljenja u Osnovnoj školi „Ostrožac“ u Cazinu. Zbog pandemije nastava se odvija u promijenjenim uslovima koji prvenstveno znače manji broj učenika u učionicama, upotrebu zaštitnih maski te i skraćene sate. Ono što, međutim, izdvaja ovu školu je što se među učeničkom populaciju nalaze djeca migranata. 

Jedan od njih je i Kesfar Bahur. Prije dvije godine sa porodicom je smješten u prihvatni centar Sedra a potom i upisan u školu Deveti je razred, nakon što je i prethodnu školsku godinu ovdje uspješno okončao. O svojim vršnjacima i nastavnom osoblju ima samo riječi hvale. Osim što je dobrodošao, ubrzo je uvidio prednosti školovanja u Bosni.

Novi učenici postali su izazov i za nastavnike. Većina je za kratko vrijeme savladala osnove bosanskog jezika i uglavnom bez većih problema prate nastavu. Oni uče od nas, ali i mi od njih, kažu nam u školi. Za ostale učenike dolazak djece iz dalekih i nepoznatih zemalja značilo je i nova prijateljstva.

Video možete pogledati OVDJE