Nova serija zemljotresa u Turskoj, najsnažniji magnitude 6,4

.
Tursku je u posljednja dva sata pogodilo više zemljotresa, od kojih je najsnažniji bio onaj magnitude 6,4.

 

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), danas najsnažniji zemljotres je bio na granici između Turske i Sirije, a desio se malo poslije 20 sati. Epicentar je bio u blizini grada Antakya, koji se nalazi u turskoj provinciji Hatay, na dubini od 10 kilometara. Hatay je jedna od 10 provincija koje su teško pogođene nedavnim razornim zemljotresima.

Prema svjedočanstvima građana objavljenima na EMSC-ovoj internetskoj stranici, podrhtavanje tla je bilo izuzetno snažno - kućni predmeti su padali na pod, a mnoge je zemljotres probudio dok su spavali. Time se dodatno produbio strah među građanima istočnog dijela Turske i sjevernog dijela Sirije.

Kako je objavio turski list Daily Sabah, pozivajući se na svjedočanstva građana, usljed posljednjeg snažnog zemljotresa urušile su se neke od zgrada koje su oštećene u ranijim zemljotresima. Novo podrhtavanje tla osjetilo se i u Egiptu, Libanonu, Iraku, Palestini i Jordanu.

Prije dvije sedmice spomenute dijelove pogodila su dva snažna zemljotresa - oba magnitude iznad sedam. Broj poginulih se približava 50.000, a materijalna šteta je u desetinama milijardi dolara. Od tada je na ovom prostoru bilo više hiljada manjih potresa.

(Screenshot: EMSC)