Novac za Fond solidarnosti i ukidanje lista čekanja: Hoće li najteži pacijenti morati na ulice

.

Uoči sjednice Vlade Federacije BiH koja je zakazana za sutra, kada bi trebao biti usvojen i prijedlog budžeta za narednu godinu, iz udruženja oboljelih od najtežih bolesti očekuju sistemsko rješenje stanja u Fondu solidarnosti i ukidanje lista čekanja na kojima je više od 1.700 pacijenata.

Broj teško oboljelih u narednoj godini mogao bi biti veći i do 30 posto, procjene su udruženja.

Ignorirali obaveze

Očekujemo da se konačno počne poštovati zakon, član 82., o finansiranju Fonda solidarnosti, da Vlada FBiH počne uplaćivati svoj dio. Premijer Nermin Nikšić je najavio sistemska rješenja, i mi smo neka od njih predlagali, pa čekamo da vidimo šta će biti usvojeno. Ako sjednica ne bude završena povoljnim ishodom za pacijente, mi ćemo izaći na proteste - kazala nam je Enida Glušac, predsjednica Udruženja oboljelih i liječenih od tumora dojke „Renesansa“.

Fond solidarnosti osnovan je 2002. godine i trebao se finansirati dijelom iz doprinosa za zdravstveno osiguranje te istim iznosom iz federalnog budžeta. Dosadašnji sazivi Vlade FBiH ignorirali su ovu obavezu, pa je dug prema Fondu narastao na više od 1,5 milijardi maraka.

Nabavka lijekova

Problem finansiranja nabavke lijekova i pružanja zdravstvenih usluga pacijentima s lista čekanja djelimično je ublažen sa 10 miliona KM kroz rebalans budžeta FBiH.

Premijer Nikšić izjavio je nedavno da se aktuelna vlada odrekla kupovine službenih vozila kako bi bilo sredstava za liječenje djece oboljele od cistične fibroze, a najavio je i sistemska rješenja.

Sredstva od akciza

Jedan od prijedloga je da se FBiH odrekne dijela sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine te da ta sredstva idu direktno u Fond solidarnosti. Istovremeno, Federalni fond zdravstvenog osiguranja jedini je u deficitu, dok kantonalni zavodi imaju višak sredstava koja mogu usmjeriti, uz prethodne izmjene određenih zakona.

 

Foto: Facebook