Novalić: Na nas se vrši medijska haranga

sa

Federalni premijer sa američke crne liste Fadil Novalić bio je za vikend gost emisije “Svakodnevnica”, gdje se još jednom nije proslavio u svojim izjavama.

Pričao je hvalospjeva na račun svoje Vlade, koja je četiri godine radila u tehničkom mandatu, gdje je kazao da u vrijeme kada je on preuzimao Vladu niko nije htio tu funkciju, dok je sada to želja svakog.

O aferi “Respiratori”

Govorio je crnolistaš i o aferi „Respiratori“.

– To je ova afera, da joj ime ne pominjemo, koja je produkt sveukupnih odnosa i meni će biti drago da će ta afera pokrenuti značajne promjene u tom sistemu i već je polučila promjene – kazao je Novalić.

Nije poznato o čemu je Novalić govorio i kakve promjene on najavljuje s epilogom ovog suđenja.

Nakon toga je crnolistaš relativizirao pitanje korupcije, govoreći kako je to nešto što se samo etiketira Bošnjacima.

– Imamo dvije homogenzirane strane i imamo bošnjačku stranu gdje su previranja zastrašujuća. To je došlo gotovo do netrepeljivosti i mržnje, što je gotovo pa nevjerovatno. Na bošnjačkoj strani imamo jednu medijsku harangu na nas, samo na Bošnjake, drugo je i da je na političkoj sceni podvučena jedna kreacija da postoji korupcija i to samo ovdje, ne postoji ni u Srbiji, ni nigdje, a i u BiH ne postoji u RS-u, niti u kantonima gdje su Hrvati većina, nego samo gdje su Bošnjaci većina i da se to onda veže za jednu stranku, kao to je to i danas imamo diskurs da se samo treba izboriti protiv korupcije – rekao je Novalić.

Kako je postao crnolistaš

Govorio je i o tome kako je postao crnolistaš. Kako je skandalozno kazao, neko je odavdje nagovarao SAD da on završi na crnoj listi.

– Pozadina iza toga ima. Amerikancima je prodana priča da su ovdje potrebne promjene, da imaju oni koji koče, tako da je to došlo do mene koji rješavam socio-ekonomske probleme da me proglase kočničarem. Ja znam ko je to gore odavdje otišao i ishodio, sad ti ljudi gore imaju problema, jer nema dokaza, pa su relativizirali druge ljude na crnoj listi koji su nešto zaista radili – rekao je.