Novalić, Solak i Hodžić saslušavani i tokom noći: Šta Tužilaštvo kaže jutros

Tk

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) su, nakon saslušanja, zadržani tokom noći Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena malina.

Kako nam je rekao Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, tužilački tim intenzivno radi na ovom predmetu i trenutno zasijeda, kako bi odlučili o daljnjim postupcima spram Novalića, Solaka i Hodžića.

Dodao je da će više informacija biti poznato tokom dana.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) tokom noći obavljeno je višesatno ispitivanje u vezi sa predmetom “Respiratori”.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Ispitivanje trojke je počelo jučer u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić.

Tokom dana bit će odlučeno hoće li Novalić, Solak i Hodžić biti predati Tužilaštvu BiH.

Nakon toga Tužilaštvo BiH ima 24 sata da odluči hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane od Suda BiH.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.