Nove mjere: Džuma će se danas u pojedinim džamijama klanjati u dva ili tri termina, evo u kojim

dzamija
Zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, u centralnim i većim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, džuma-namaz danas klanjati u 12:00, 13:00 i 14:00 sati


Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obavijestio je javnost da će se zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo u centralnim i većim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo džuma-namaz danas klanjati u tri termina i to u 12:00, 13:00 i 14:00 sati.

“Molimo naše starije džematlije i one koji spadaju u rizične grupe da sutra klanjaju podne-namaz u svojim domovima, kako se ne bi izlagali opasnosti. Također, molimo naše džematlije koji mogu jednostavnije i fleksibilnije organizirati svoje vrijeme da džuma-namaz klanjaju u drugom ili trećem terminu kako bi ispoštovali sve neophodne mjere koje od nas zahtjevaju nadležni organi. U ovim izazovnim i teškim trenucima budimo odgovorni prema sebi i drugima”, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Džamije u kojama će se džuma-namaz klanjati u tri termina (12:00, 13:00 i 14:00 sati) su: Istiqlal džamija, Čengić Vila, Grbavica 1, Grbavica 2, Hrasno i Centralna džamija Ilidža.

Džamije u kojima će se džuma-namaz klanjati u dva termina (12:00 i 13:00 sati) su: Stup, Ilidža Lužani, Dobrinja 3B, Hadžići, Vogošća, Novi Ilijaš, Jezero, Sokolović Kolonija, Osijek.

Također, džuma namaz će se u terminu od 12:00 sati klanjati i u mahalskim džamijama, u kojima se prije pandemije nije klanjala džuma-namaz: Abdesthana, Arapova, Čeljigovići, Hrvatin, Mjedenica, Nadmlini, Ulomljenica, Buzadžina, Musluk, Potok, Bistrik, Bradići, Tihovići.

“U ostalim džamijama džuma-namaz se klanja u uobičajenom terminu od 12:00 sati. Molimo dragog Boga da nam pomogne i olakša da ovo iskušenje što prije prevaziđemo”, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.