Nove mogućnosti za mlade Krupljane: U Bosanskoj Krupi uz pomoć „Omladinske banke“ mladima olakšana realizacija od ideje do samostalnog biznisa

Finansijski podržati ideje, te i na ovaj način stvarati povoljno okruženje za ostanak i poslovno djelovanje mladih ljudi, cilj je višegodišnjeg partnerskog projekta „ Omladinska banka“ kojeg realiziraju Fondacija Mozaik i Općina Bosanska Krupa.

Tako su ovih dana potpisani ugovori o podršci za dva mikrobiznisa i to oni Amre Nahić i Ibrahima Gorinjca, koji će se finansirati sa ukupno 3.988,60 KM.  Hobi, pakovanje ugostiteljskog šećera, Ibrahim Gorinjac je odlučio razviti kao poslovnu ideju, te registrovati obrt i proširiti ponudu. „U Kantonu ima oko 170 ugostiteljskih radnji, sada se širim na tržne centre, nije veliki posao, ali je dovoljno za zaraditi i zaposliti nekog“-kaže Gorinjac. Vodeći se idejom da bude promjena koju želi vidjeti u svom gradu, Amra Nahić predložila je ideju „WELLNES and BEAUTY studio HOLISTIC, koja će biti sufinansirana sredstvima Omladinske banke. Kaže da će fokus njenog studija biti na ženama svih generacija, te dodaje: „ Na jednom mjestu ću nuditi usluge koje se tiču ljepote i zdravlja, a osim toga i energetsko iscjeljivanje koje uključuje jedan segment holisitčkog zdravlja“.

Pored ova dva ugovora za mikrobiznise, potpisano je i osam ugovora neformalnih grupa, za što je obezbijeđeno ukupno 17.361 KM, a tiču se unaprijeđenja turizma, sporta, obrazovanja, te općenito poboljšanja života mladih ljudi u Bosanskoj Krupi.

 Načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović kaže da je ova općina u realizaciji programa „Omladinska banka“ godinama najuspješnije općina kako u FBiH, tako i u cijeloj državi.

Omladinci iz Bosanske Krupe u proteklih 6 godina realizirali su 77 projekata čija je vrijenost 250 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila više od 75 hiljada, Fondacija Mozaik preko 51 hiljadu, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni blizu 128 hiljada maraka. U 2019. godini, uključujući mikrobiznise, broj realiziranih projekata će porasti na 100 i vrijednost oko 295 hiljada KM.

Inače, u toku je i treći poziv za finansiranje, odnosno sufinansiranje mikrobiznisa i ideja mladih, a sve informacije se mogu pronaći na službenoj web stranici Općine Bosanska Krupa.

 

AUTOR: A.Š.