Novi napad SAD-a na Sporazum UN-a o migracijama

Ciljevi sporazuma nepomirljivi su s američkim zakonom, politikom i interesima američkog naroda, stav je SAD-a.

Cilj Svjetskog sporazuma o migracijama Ujedinjenih naroda je napredovanje svjetskog upravljanja, na štetu suverenih prava država da vode svoje sisteme imigracija, upozorile su Sjedinjene Američke Države u oštrom saopćenju.

U dugom i detaljnom tekstu koji je objavila američka misija pri UN-u, SAD podsjeća da je napustio pregovore o tom sporazumu 2017. godine, jer su njegovi ciljevi “nepomirljivi s američkim zakonom, politikom i interesima američkog naroda”.

“Odluke o sigurnosti granica, na kojima je dozvoljen legalan boravak i dobivanje državljanstva, među najvažnijim su nezavisnim odlukama koje jedna zemlja može donijeti”, naglasio je Washington u sapoćenju.

U tekstu se dodaje da nema govora da se o njima pregovara u međunarodnom okviru.

“Iako priznajemo doprinos mnogih imigranata u izgradnji nacije, ne možemo podržati sporazum ili proces koji nameće ili može odrediti međunarodne uredbe, norme, očekivanja ili obveze koje bi bile u suprotnosti s našim odlukama u najboljem interesu naše zemlje i naših građana”, navodi SAD.

Povlačenje niza zemalja

Washington strahuje da će oni koji pruže potporu sporazumu u konačnici pokušati nametnuti “uobičajeni međunarodni zakon” u području migracijske politike.

Termin “pakt” podrazumijeva “zakonske obveze”, dodaje SAD u saopćenju i spominje argument njihovih istomišljenika o neobvezujućem tekstu.

Sjedinjene Američke Države su bile posebice aktivne posljednjih mjeseci u širenju svog stajališta o sporazumu s nekoliko zemalja potpisnica, posebice istočne Evrope, istaknuli su diplomati.

U julu su dokument u UN-u usvojile sve zemlje članice UN-a osim SAD, a zatim je niz zemalja, od Australije do Švicarske, Mađarske, Belgije i Italije preko Austrije obznanio da se povlače ili zaleđuju svoje odluke.

Unatoč napetostima koje izaziva sporazum, u ponedjeljak i utorak u Marakešu se očekuje dolazak predstavnika više od 100 zemalja da ga formalno odobre prije izglasavanja rezolucije na Općoj skupštini UN-a 19. decembra u New Yorku.