Novi premijer Kosova: Bez kompromisa sa Srbijom, mi smo nezavisna država

Premijer
Kosovo je dobilo novu, "lijevo orijentisanu, reformsku" vladu, kako novi kabinet premijera Kurtija opisuje njemačka agencija dpa. Prioriteti: borba s pandemijom, ekonomija i pravda pa tek onda dijalog sa Srbijom.

 

Za novu vladu Kosova glasalo je 67 od 120 poslanika u parlamentu. Trideset poslanika bilo je protiv, a uzdržanih nije bilo. Vlada Aljbina Kurtija oslanja se na 58 poslanika njegove stranke Samoopredjeljenje, kao i na predstavnike manjinskih lista, bošnjačke, turske i romske. Poslanici Srpske liste glasali su protiv novog kabineta.

Nova vlada Kosova – "lijevo orijentisana i reformska", kako je opisuje njemačka agencija dpa, ima tri potpredsjednika i 15 ministara, među kojima je i Goran Rakić iz Srpske liste, koji vodi ministarstvo za zajednice i povratak.

Obezbijediti vakcine za 60 posto stanovništva

Sam Kurti je, kako iz Prištine prenosi dopisnik redakcije DW na albanskom, u kratkom govoru nakon glasanja ponovio da su prioriteti njegove vlade ekonomija i pravda. On je istovremeno rekao da će se vlada u prvim danima fokusirati na borbu protiv pandemije korona-virusa.

"Nema sumnje da pandemija ostaje glavni izazov", rekao je Kurti. Nećemo gubiti vrijeme i sa novim ministrom zdravlja počinjemo da radimo na planu da kovid 19 stavimo pod kontrolu." Cilj je, kaže novi premijer, da se obezbijede vakcine za 60 posto stanovništva.

Bez kompromisa sa Srbijom

Govoreći o vanjskopolitičkoj orijentaciji Kurti je rekao da je ona jasna: savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i transatlantska saradnja.

Što se tiče pregovora sa Srbijom novi premijer kaže: "Kosovo je nezavisna i suverena država. Kompromisi koji su traženi i koji su štetni, već su napravljeni sa Ahtisarijevim planom. To je bila cijena koja je plaćena za proglašenje nezavisnosti. Ne možemo i nećemo praviti nikakav drugi kompromis."

Aljbin Kurti naglašava da je prioritet u dijalogu sa Srbijom rješavanje sudbine nestalih. "Imamo 1.640 nestalih i Srbija nije nikoga kaznila za taj zločin. Na strelištu u Batajnici, gdje su ekshumirana 744 Albanca, nema spomen-ploče niti bilo kakvog drugog obilježja. Istovremeno, svjesni smo da skoro jedna trećina nestalih, čija sudbina još uvijek nije razjašnjena, nisu Albanci. 22 godine nakon rata sve porodice moraju da znaju istinu o svojim srodnicima kako bi se zatvorile otvorene rane i da mi kao društvo počnemo da zarastamo", rekao je Albin Kurti.

Premijer je takođe najavio i da će Kosovo protiv Srbije podnijeti tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Kosovu je, kaže, "potreban dijalog zbog povratka skoro tri milijarde eura penzija koje je Srbija ukrala, zbog vraćanja više od 400 miliona eura ukradenih zloupotrebom električne energije, kao i zbog rješavanja pitanja ratne odštete, dugova i sukcesije".

Problem će biti izbor predsjednika Kosova

Ovo je druga vlada Aljbina Kurtija. Prvu je vodio svega 50 dana, od februara do juna 2020. godine. Zatim je na izborima održanim 14. februara 2021. njegova stranka povećala broj poslanika tako da izbor nove vlade za Samoopredjeljenje nije bio problem.

Problem bi mogao da bude izbor novog predsjednika za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno 80 poslanika. Kandidat Samoopredjeljenja za tu funkciju je Vjosa Osmani, dosadašnja predsjednica Skupštine. Njenoj kandidaturi protive se sve ostale opozicione stranke, a podržavaju je manjinske liste, osim srpske, koja se po tom pitanju još nije odredila.