NOVI PRISTUP JAVNOJ HIGIJENI: Usluge održavanja čistoće u 2020. godini obavlja JKP „10. Juli“

BOSANSKA KRUPA
Javnu higijenu u Bosanskoj Krupi u 2020. godini održavat će JKP „10. Juli“.

Ugovor o tome vrijedan skoro 110 hiljada KM načelnik Općine Bosanska Krupa potpisao je sa direktorom preduzeća Zihadom Jašaragićem. Krajem prošlog mjeseca na sjednici Općinskog vijeća usvojene su izmjene Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2020. godinu.

Time je, između ostalog, određeno da će pranje ulica obavljati JKP „10. Juli“. „Od ove godine javnoj higijeni pristupamo na potpuno drugačiji i čini mi se efikasniji način. Pojedine usluge održavanja čistoće komunalno preduzeće izvršava već godinama, ali sada smo mu povjerili i druge poslove koje su radile privatne firme ili recimo vatrogasci.

Vjerujem da će ovaj potez rezultirati ugodnijim i ljepšim ambijentom“, ističe načelnik Armin Halitović. Ugovor podrazumijeva suho čišćenje i pranje javnih površina, trgova, ulica, parkinga, trotoara, zatim održavanje i uređenje javnih zelenih i cvjetnih površina, odvodnju atmosferskih voda (čišćenje uličnih rešetki), te zbrinjavanje pasa lutalica.

„Za razliku od ranije kada se većina usluga izvršavala po potrebi, odnosno nalogu, održavanje čistoće u Bosanskoj Krupi sada ima razrađen plan i predviđenu dinamiku. Jasno je šta radi komunalno preduzeće i kada u toku mjeseca ili godine. Mislim da ćemo na ovaj način u značajnoj mjeri poboljšati situaciju, da ćemo imati mnogo čistiji, uređeniji i samim tim ljepši grad“, naglašava direktor Zihad Jašaragić.

U održavanje i uređenje javnih zelenih i cvjetnih površina, za šta je predviđeno najviše novca, 49.452,84 KM, sada je uvršteno i uređenje šehitluka, spomen-sobe, kao i platoa Kobiljnjak i Ćojluk. Za čišćenje i održavanje javnih gradskih površina 29.200,00 KM, zbrinjavanje uginulih životinja i pasa lutalica 12.820,51 KM i čišćenje uličnih rešetki 2.500,00 KM.