Novi projekat Grada Cazina i ambasade Švicarske u BiH

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer danas su potpisali Memorandum o razumijevanju s kojim se definira projekat „Sigurno vodosnabdijevanje naselja Ostrožac na Uni“.

Riječ je o projektu vrijednom 300.000 konvertibilnih maraka, a s njime se, kako je istaknuto, nastavlja dobra i sada već višegodišnja saradnja između Grada Cazina i Ambasade Švicarske u našoj zemlji. Razgovaralo se i o migrantskoj krizi u Unsko- sanskom kantonu te načinima kako se ovdašnjim građanima i vlastima može pomoći u tom pogledu.

-„Svjesni smo da Unsko- sanski kanton snosi najveći teret migracione krize i smatramo da se u njeno rješavanje trebaju uključiti svi nivoi vlasti u BiH“, istaknula je ambasadorica Rauber Saxer i dodala da će Vlada Švicarske pružiti podršku i Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

Prilikom susreta se razgovaralo o dosadašnjim zajedničkim projektima s posebnim akcentom na realizaciju MEG projekta i njegove konkretne učinke.

 -„Imamo već desetak godina dobru i korisnu saradnju sa Ambasadom Švicarske i iza nas su brojni uspješni projekti. Danas smo se, uz niz ostalih tema, dotakli i nekih novih mogućnosti pa se nadam da ćemo uskoro imati priliku surađivati na nekim novim projektima“, kazao je gradonačelnik Ogrešević.