Novi Sad uveo čuvare kontejnera

Home

Novi Sad uveo čuvare kontejnera


Novosadsko JKP „Čistoća“ odnedavno je angažovalo dvije firme za obezbjeđenje čiji je zadatak da čuvaju novosadske kontejnere. Od čuvara se očekuje da osmatraju površine gdje su postavljeni kontejneri, sprječavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašteno iznošenje smeća iz kontejnera.

Čuvari će sprječavati ispisivanje grafita i lijepljenje plakata po kontejnerima i gasiti požare. Osim toga, reagovaće „na sumnjive predmete pored kontejnera, kao i na sumnjiva lica kraj njih“. Za ovu namjenu novosadska „Čistoća“ agencijama za obezbjeđenje izdvojiće blizu šest miliona dinara, a ulične patrole obavljaju se od 16 sati do osam sati ujutru narednog dana.Ova odluka uzburkala je javnost, pa je ubrzo uslijedila inicijativa više od 30 organizacija i udruženja da se odluka opozove jer, prema njihovoj tvrdnji, ugrožava egzistenciju jednog broja ljudi koji se bave sakupljanjem reciklabilnih sekundarnih sirovina.
 

"Bez obzira na činjenicu da je Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o komunalnim djelatnostima definisano da vlasništvo nad komunalnim otpadom odloženim u namjenske kontejnere pripada javno komunalnom preduzeću, ovaj čin je atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije i sa stanovišta humanosti predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava, a sa stanovišta ekonomije nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe" ,navodi se u apelu koji su, između ostalih, potpisali Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina i Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada.

 

(Izvor:hayat.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 01/07/2017 - 13:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top