Novi sojevi haraju Brazilom u kojem je od COVID-a dosad umrlo 250 hiljada ljudi

vir
Brazil je izvijestio o 1.541 smrtnom slučaju od koronavirusa u posljednja 24 sata, što je drugi najveći dnevni broj umrlih otkako je ta država pogođena pandemijom prije godinu dana, a ukupni broj mrtvih je prešao brojku od 250 hiljada.

Brazilsko ministarstvo zdravstva javilo je o 65.998 novih slučajeva koronavirusa zabilježenih u četvrtak, pa je ta južnoamerička zemlja dosad imala 10.4 miliona zaraženih, čime zauzima treće mjesto iza Sjedinjenih Država i Indije, dok je po broju umrlih druga.

"Brazil se suočava s novom fazom pandemije s tri puta zaraznijim varijantama virusa", rekao je ministar zdravstva Eduardo Pazuello.

On je rekao kako je Brazil osigurao 13.5 miliona doza vakcina, te da vlada planira do sredine godine cijepiti polovicu zemlje od 210 miliona stanovnika.

Predsjednik zemlje Jair Bolsonaro, krajnje desničarski populist koji se usprotivio mjerama i rekao da neće uzimati niti jedno cjepivo protiv COVID-19, kritiziran je zbog svog odgovora na pandemiju i sporog uvođenja cjepiva.