Novi sukobi: Turska tvrdi da je grčka policija pucala i ubila migranta

migranti
Novi sukobi: Turska tvrdi da je grčka policija pucala i ubila migranta

Turske vlasti tvrde da su Grci pucali na migrante i pritom ubili jednu osobu. No, to još nije potvrđeno.

TV izvještaji pokazali su da je policija ispalila suzavac duž pogranične ograde, što je redovita praksa otkad je Turska prestala zaustavljati migrante od pokušaja ulaska u Grčku i Europu prošli tjedan.

Suzavac se mogao vidjeti i na drugoj strani, iako nije jasno tko ga je ispalio.

Prema grčkim izvorima, oko 12.500 migranata okupilo se s druge strane granice, u sjeveroistočnoj regiji Evros.

U međuvremenu, grčka mornarica poslala je brod prema Lezbosu, s planom da novopridošle migrante ukrca i zadrži na brodu sve dok ne dođe trenutak da ih prebaci u logor na kopnu.

Odatle će migranti biti po najkraćem postupku deportirani u svoje zemlje, rekao je agenciji dpa službenik obalne straže na otoku.

Migranti još uvijek pristižu

Migranti koji još uvijek pristižu na Egejske otoke također će biti deportirani po istom postupku.

Više od 900 ljudi zaplovilo je prema grčkim otocima otkad je Turska skinula blokadu 29. veljače, iako nije bilo novih dolazaka od utorka s obzirom na olujno nevrijeme.

Deseci tisuća migranata već su zarobljeni na otocima.

Grčka je na turski korak reagirala novim, žestokim pristupom te želi potpuno zatvoriti svoju kopnenu granicu, kao što su to 2015-2016. učinile zemlje na balkanskoj migrantskoj ruti.

Atena je u nedjelju rekla da mjesec dana neće prihvaćati prijave za azil te da planira po hitnom postupku protjerati one sve one koji u međuvremenu dođu.

Izvor: