Novi zemljotresi jutros su zatresli Hrvatsku, jedan je bio jačine 4,9: Ogromna katastrofa i pritisak

zemlj
Gradonačelnik Petrinje jutros je kazao da je iza njih jedna teška i neprospavana noć

 

Rano jutros u 6:15 sati zemljotres jačine 4,9 stepeni po Richteru ponovo je pogodio Hrvatsku, a nakon njega je uslijedio još jedan od 4,6 stepeni u razmaku od 10 minuta te jedan slabijeg intenziteta.

Potres je, kako piše EMSC, imao epicentar 18 kilometara zapadno od Siska. Kako dodaju, ovo je bio 38. potres koji se osjetio u Hrvatskoj u posljednjih 49 sati.

U 6:26 sati osjeti se još jedan potres. Taj je, prema EMSC-u, imao snagu 4.6 Richtera i epicentar sjeverozapadno od Siska odnosno 46 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Prema prvim podacima zemljotres se osjetio i u Karlovcu, Zagrebu, Međimurju i Gorici.

-Trese non stop, osjećamo da u gradu padaju crijepovi, kad zatrese padne ono što još može otpast. Jedna neprospavana noć je iza nas, to je jedna ogromna katastrofa, ogroman pritisak. Jutros kad je bio ovaj potres zvao me premijer, rekao je Dumbović HRT-u.

Nakon jučerašnjeg potresa od 6.2 Richtera u Petrinji, osjetilo se više slabijih potresa. U jučerašnjem potresu od 6.2 Richtera poginulo je sedam osoba. Materijalna šteta je ogromna, u Petrinji gotovo da nema građevine koja nije oštećena.