fbpx Novi zakon - kada se odobri radna viza za Njemačku, odobrava se i viza za spajanje porodice

Novi zakon - kada se odobri radna viza za Njemačku, odobrava se i viza za spajanje porodice

Home

Novi zakon - kada se odobri radna viza za Njemačku, odobrava se i viza za spajanje porodice

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobivati će vize do 2020. godine, a novim zakonom slijede brojne olakšice.

Inače, objavljene su najnovije razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji važi od 01.01.2016. do 31.12.2020. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalifikovanih radnika koji važi od 1.1.2020.

Prema novim izmjenama se u struci može zaposliti samo osoba koja ima nostrifikovanu diplomu, a po važećem zakonu osoba se mogla zaposliti u bilo kojoj struci.

Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto od osam do 18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti tri sedmice. Takođe, čekanje na odobrenje vize se smanjuje sa tri mjeseca na tri sedmice.

Kada se posmatra visina plata, ukida se odredba prema kojoj plata nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice mjesečnog primanja a svi koji se zapošljavaju moraju imati certifikate o znanju jezika.

Kada vam se odobri radna viza odobrava se i viza za spajanje porodice što je jedan od noviteta.

Razlika u odnosu na raniji zakon tiče se u uslovima za spajanje porodice a iz ambasade Njemačke početkom februara rekli da je trenutno nepopunjeno oko 1,2 miliona radnih mjesta u najrazličitijim oblastima i branšama.

Novi zakon dozvoljava da se na terminu kod kvalifikovanih radnika podnesu dokazi o ispunjenosti uslova za spajanje porodice odmah. Ako su ispunjeni svi ovi uslovi porodica može ići odmah sa vama. 

 

Izvor fb stranica: Non Eu Service – Germany.

Objavio: Čet, 10/10/2019 - 14:21
Back to top