Novinar Miljan Kovač: Priča o otcjepljenju RS traje 16 godina, to je "plašenje mečke rešetom"

.
Skup vlasti u Banjoj Luci je vrhunac onog što Milorad Dodik može napraviti, on je na rubu političke provalije i svaki korak naprijed u pravcu secesije definitivno bi značio njegov kraj, kaže Kovač

 

Stalnim višegodišnjim najavama otcjepljenja RS, koje je Milorad Dodik ponovio i na mitingu SNSD-a jučer u Banjoj Luci, uspavale su bh javnost, ali i one koji bi na drske, uporne prijetnje miru trebali pronaći adekvatan odgovor. 

U svom maniru Dodik je psovao, prijetio i najavio da će jednog dana RS "odnijeti 49 posto teritorije BiH".

- Skup vlasti u Banjoj Luci je vrhunac onog što Milorad Dodik može napraviti, on je na rubu političke provalije i svaki korak naprijed u pravcu secesije, vraćanja nadležnosti i priče koja traje 16 godina, definitivno bi značio njegov kraj. To ne bi dozvolio niko, prije svega međunarodna zajednica. 

Ta priča traje od 2006. godine i služi za prikupljanje glasova u RS, plašenje međunarodne zajednice i političkih faktora u Sarajevu, ali svi smo shvatili da je to, kako narod kaže, plašenje mečke rešetom – kaže Miljan Kovač, novinar iz Banja Luke.

On navodi da Dodik, za razliku od ranije, još od izborne noći pokazuje veliku nervozu.

- Napadima na CIK, Tužilaštvo, institucije BiH, oni pokazuju da imaju veliki razlog za brigu. 2014. godine Dodik je pobijedio protivkandidata Ognjena Tadića s manje od 5.000 glasova razlike, ali nisu se bojali da će im neko ukrasti pobjedu. Zašto onda s ovih 30.000 glasova razlike tolika nervoza? 

Očito oni znaju nešto što mi ne znamo, a možemo da pretpostavimo. Došao je kraj političke karijere Milorada Dodika, on se neće desiti za dan ili mjesec, ali je definitivno da ovako dalje ne može. Uvjeren sam da to shvataju i bitni ljudi u međunarodnoj zajednici i da idemo u tom pravcu – ističe Kovač.

FOTO: FACEBOOK