Novinari na mjestu napada, nove uvrede pa kifle iz Bosnaplasta

Urednici online magazina Žurnal, obraćajući se javnosti, nakon napada Huse Ćesira, predsjednika SDA-ovog opštinskog odbora Novi Grad Sarajevo na fotoreportera Žurnala Adija Kebu - uputili su nekoliko poruka domaćoj političkoj sceni, dijelu međunarodnih organizacija u BiH, ali i pojedinim medijima – zbog izostanka reakcije.

Najavljena je tužba protiv Huse Ćesira. Upozorili su da njihove novinare nakon obavještajne i afere "Diploma" saslušavaju u Tužilaštvu BiH, pitajući ih – ko su im izvori, s kim se druže, te o ruskom uticaju u BiH. 

Novinari, kamermani, fotoreporteri pristižu preko puta firme “Bosnaplast” - mjesto na kojem je 28. marta Huso Ćesir - vlasnik firme i zvaničnik SDA - napao Adija Kebu, fotoreportera online magazina Žurnal. Sa ovog mjesta, simbolično, urednici Žurnala ukazali su na relativizaciju napada i zatražili da institucije procesuiraju odgovorne, a SDA javno osudi i sankcioniše Husu Ćesira. Na mjesto napada nisu stigli samo novinari. Za njih su stigle i kifle iz “Bosnaplasta”.

“Mi nemamo baš neko pretjerano povjerenje u naše pravosuđe. Vjerovatno ste i sami uočili da je našoj novinarki trebalo 17 dana da dođe do diplome, a našim institucijama je trebalo čak tri mjeseca da tu diplomu ponište. Ipak smo odlučili da ćemo podići tužbu protiv gospodina Huse Ćesira jer zaista nemamo nikakvog razloga da trpimo onakve uvrede koje smo dobili od njega'', rekao je Selvedin Avdić, urednik Žurnal.info za N1.

Urednici i novinari Žurnala traže javno izvinjenje predsjednika SDA zbog izjave - da je Huso Ćesir napao kameru, a ne čovjeka.

“To je još jedan dokaz kako političke elite koje su opljačkale ovu zemlju, premrežile je paralelnim korupcijskim sistemom pod komandom tripoda SDA-SNSD-HDZ doživaljavaju javnost I građane koji pune budžete i obezbjeđuju im ambijent pseudodemokratske diktature'', dodao je Eldin Karić

Nakon napada oglasio se i Huso Ćesir. Sve je bilo u afektu zbog provokativnog i drskog ponašanja snimatelja – saopštio je, između ostalog.

“Političari sami promovišu princip po kojem možete novinara napadati kad god hoćete, gdje hoćete i za šta hoćete i da pri tome ne odgovarate. Tu klimu stvaraju naši političari jer su oni očito shvatili da to tako može, a može – zato što su oni u pravosuđe postavili ljude koji neće sankcioniati ni po našim tužbama, ni po službenoj dužnosti takva njihova ponašanja'', poručio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Press konferenciju pratio je i Senad Sućeska – rekavši da je član SDA i bivši borac Armije RBiH. Verbalno je napao novinare.

"Kako vas nije stid... Znaš li ti koliko je heroja ovdje bilo? Ti doš'o, fol, ovdje Bakira spominješ. Dodika spomeni, četnike spomeni. Ti ovdje Bakira pominješ. Kako te nije stid čovječe?", naglasio je Senad Sućeska

Samo liniji za pomoć novinarima - Udruženja “BH Novinari”, za tri mjeseca ove godine prijavljeno je 19 verbalnih i fizičkih nasrtaja na novinare. Broj raste, iz godine u godinu