Novo saopćenje Granične policije BiH o tranzitu kroz Hrvatsku za državljane BiH

Granicna
Granična policija Bosne i Hercegovine zaprimila je informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković), piše u novom saopćenju Granične policije BiH.

 

"Povodom nedoumica građana, raznih spekulacija, kao i dezinformacija pojedinih medija te navoda Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je demantiralo izjavu glasnogovornice Granične policije BiH Franke Vican o dopuštenom tranzitu državljana BiH preko Hrvatske do Neuma, obavještavamo javnost da je Granična policija BiH zaprimila informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 28.6.2020.godine, da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković)", piše u saopćenju GP BiH.

Napominju da je odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, od 25. juna 2020. godine, propisano da državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni su boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Iz GP BiH istakli su i da se mjera samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

"Obavještavamo sve građane da prate službene informacije mjerodavnih institucija, a sve informacije o uvjetima i prelascima državne granice možete pronaći i na službenoj Instagram stranici Granične policije BiH, kao i na službenoj stranici Granične policije BiH, kako se ovakve dezinformacije ubuduće ne bi pojavljivale", piše u saopćenju.

Izvor: