NP UNA: Asfaltni put, pitka voda i bolji dani za mještane i turizam

NP Una
Makadamski put koji vodi od Orašca do Štrbačkog buka kao samog srca Nacionalnog parka „Una“, konačno bi mogao biti asfaltiran. Riječ je o dionici dugoj nešto više od pet kilometara. Sredstva potrebna za ovaj građevinski poduhvat u visini od milion maraka osiguran je od Vlade Federacije BiH , kao i gradjevinska dozvola. Nažalost, trenutna kočnica realizaciji ovog značajnog projekta je žalba građevinske firme koja nije izabrana za izvođača radova

Putna komunikacija Orašac - Štrbački buk duga je 8 kilometara. Kako smo saznali tokom rada na ovoj priči, ukupnom dužinom puta bit će položene vodovodne cijevi.

Asfaltna podloga pokrit će tek 5.130 metara. Osiguranje pitke vode u kućama stanovnika Ljutoče doline promijeniće njihove živote, jer mnogi vodu nisu imali nikako. Oni sretniji kojima su prirodni izvori vode bili bliži kao mještani Orašca vodu su crpili sa lokalnog vodovoda.

Radovi na asfaltiranju će se izvoditi i na preostalom dijelu puta Orašac - Štrbački buk u dužini oko 3 kilometra nakon što se riješe predmeti koji su vezani za imovinsko-pravne odnose.

Ono što je sasvim izvjesno, jeste da će se početkom naredne sedmice znati izvođač radova. Neizvjesno je da li će biti žalbi po ovom postupku koje bi u najgorem slučaju mještane Ljutočke doline još neko vrijeme ostavilo bez pitke i zdravstveno ispravne vode.


Više o radovima pogledajte u sljedećem prilogu: