NSRS o Dodikovom vetu na pet odluka Predsjedništva BiH

.
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa, bit će održana danas s početkom u 12 sati.

Dodik traži podršku za veto uložen na pet odluka Predsjedništva BiH u kojima je preglasan. Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Državnom izbornom kancelarijom Mađarske. Iz OSCE-a se još uvijek nisu oglasili o Dodikovom vetu na sporazum koji se tiče OSCE-a i CIK-a. 

 

Kada je riječ o sporazumima u oblasti obrazovanja Dodik štetnim smatra zaključivanje sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

 

Opozicija još uvijek nije zauzela stav kako će glasati na današnjoj sjednici, a očekuje se da NSRS glasovima vladajućih stranaka izglasa veto RS-a na ove odluke.