NVO UDIK: Ukloniti spomenik Ratku Mladiću!

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovim putem oštro osuđuje podizanje spomenika osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladidu, a koji je u Mladidevom rodnom selu u opštini Kalinovik podigao bivši srbijanski rukometaš Vlada Mladid.

"Ovaj spomenik, ne samo da podstiče mržnju, vrijeđa žrtve, nego pokazuje i elementarnu nelagodu za sve one koji se ne uklapaju u srpski mitski milje, prema kojem je Mladić heroj", ističu iz UDIK-a.

Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, ističe: „Naracije u izgradnji spomenika u našoj zemlji su opteredene monoetničkim i militarističkim ekskluzivitetom u kulturi sjedanja svih zajednica u Bosni i Hercegovini, uz manja odstupanja koja se odnose na spomenike koji su svojim obilježjima multietnički“.

UDIK je i u prethodnom periodu ukazivao na propuste države Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice, kada je u pitanju spomenička kultura u našoj zemlji. Većina spomenika koja se podižu u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvu monumentalnu vrijednost, nego su to spomenici kojima se određuje teritorij vedinskog naroda jednog mjesta.

„Spomenici ne bi trebali služiti za novo vođenje starih bitaka, nego pomodi razvoj kulture mira i kulture oprosta. Ako je Vlada Marid htio podizati spomenik herojstva onda je to trebao učiniti u znak sjedanja na sve ratne žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku. Tako bi pokazao da su mu pravda i istina ispred mita i falsifikovane historije“, dodaje Ćudić.

"Iz tog razloga, pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno uklone spomenik osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer postojanje takvog obilježja predstavlja vrijeđanje stradalih u ratu i grubo prekrajanje historije koje nas može skupo koštati u budućnosti", saopćeno je iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogudilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.