Dok čekamo CIK BiH i implementaciju izbornih rezultata: O mandatima (grado)načelnika USK-a

Novi poslanici u Skupštini USK uskoro će preuzeti funkciju. Za očekivati je skoro sazivanje konstituirajuće sjednice Skupštine gdje će novom sazivu biti uručeni mandati. Imena 30 poslanika uglavnom su poznata a među njima naći će se i neki od još uvijek aktuelnih načelnika općina. Oni koji preuzmu mandat poslanika dužni su podnijeti ostavke na funkciju načelnika, nakon čega će u tim lokalnim zajednicama biti organizirani prijevremeni izbori za nove.

Implementacija izbornih rezultata, koji će biti potvrđeni 7. novembra, sada je već izvjesno, pojedinim lokalnim zajednicama donijeće nove, prijevremene, izbore i to za načelnike općina. Nakon što su osvojili mandate u Skupštini, pod okriljem koalicije A-SDA Pomak, prvi ljudi Bihaća, Cazina, Bužima i Bosanskog Petrovca različito će postupiti u vezi sa prihvatanjem mandata. Najkonkretniji u tome je načelnik Bosanskog Petrovca koji će uskoro djelovati kao skupštinski zastupnik.

Kako je u proteklih šest godina obnašao funkciju, najbolje će ocijeniti građani, smatra Hujić. Ono što ne valja je loša atmosfera unutar Općinskog vijeća što je, ističe, značajno otežalo njegov rad i presudilo u odluci da se odluči za ulazak u Skupštinu. 

Hujiću će se najvjerovatnije pridružiti i bužimski načelnik Zikrija Duraković. U telefonskom odgovoru kazao je da će pričekati 7. novembar i CIK-ovu potvrdu mandata. Tada će donijeti konačnu odluku koja je bliža tome da će sjesti u zastupničke klupe. Za razliku od kolega, Šuhret Fazlić nastaviće obnašati funkciju gradonačelnika Bihaća. Podsjeća da je tokom izborne kampanje bio jasan da neće prihvatiti.

Ne može se očekivati da će biti organizirani izbori za novog gradonačelnika Cazina. Nermin Ogrešević koji je dobio i najveći broj glasova birača u Kantonu, bio nam je nedostupan. Od ranije je poznat njegov stav da neće prihvatiti mandat u SKupštini. Inače, procedura oko organiziranja prijevremenih izbora za načelnike, koji po dobijanju mandata podnesu ostavke, zakonski e propisana.

Lokalne zajednice, u kojima uslijede prijevremeni izbori u potpunosti snose troškove njihove organizacije. U slučaju provođenja vanrednih izbora za načelnika, tu će dužnost do izbora novog obnašati zamjenik, kojeg imenuju općinska ili gradska vijeća.