O parlamentarcima ovisi i hoće li bračni parovi postati roditelji

Home

O parlamentarcima ovisi i hoće li bračni parovi postati roditelji


Federacija BiH jedina je u civiliziranoj Evropi koja nema zakon i ne potpomaže parove koji imaju problem sa začećem.

To je rečeno jučer u Mostaru, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je Vlada FBiH usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru. 

 

Do 42. godine

Nacrtom zakona definirano je da pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ima žena do navršene 42. godine, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici. Iz opravdanih razloga saglasnost se može dati i ženi nakon 42. godine života. 

Propisana su tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.

- Ovaj zakon trebao bi donijeti cjelovito rješenje i potpuno obuhvatiti ovu oblast. Očekujemo da će zakon biti usvojen i u Parlamentu - kazala je Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva. 

Bera je istakla da se u javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH ovi postupci ne obavljaju. Rade se u privatnim ustanovama, ali Ministarstvo, dodala je, nema evidenciju o njima, s obzirom na to da im rješenja izdaju kantonalna ministarstva.

- Nemamo evidenciju o broju tih ustanova, koje su i šta suštinski rade. No, na osnovu ovog zakona, Ministarstvo će voditi registar, a moći će i oduzeti dozvolu za rad ako ustanova ne radi u skladu sa zakonom - dodala je Bera.

 

Finansijska pomoć

Specijalista za ginekologiju i porodiljstvo dr. Senad Sarić kaže da ovaj zakon znači pomoć parovima koji žele postati roditelji.

- Ne mogu shvatiti da je neko protiv toga. Usvajanjem zakona i dobivanjem manje finansijske pomoći sigurno je da će dosta parova biti sretni roditelji - kazao je dr. Sarić, ističući da ovi postupci koštaju između 4.000 i 8.000 maraka.

 

Mogu se izdvojiti sredstva

- I mimo ovog zakona mogu se, prema Porodičnom zakonu od 2009. godine, odvojiti sredstva za te postupke. To može uraditi i naše ministarstvo i kanton odnosno zdravstveni fond, kao što to rade Sarajevo i Tuzla. Međutim u HNK nikada nisu to odvojili a s 200.000 KM bilo bi desetine i desetine sretnih roditelja - naveo je dr. Sarić.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 22:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top