O promjenama u obrazovnom sistemu se godinama priča: Djeca u raljama tromog bh. sistema

.
U famoznoj najavljenoj reformi konstantno se iz jednog problema upada u drugi

 

Veliku buru u javnosti uskovitlala je priča o gubljenju naziva predmeta Bosanski jezik u okviru reformi u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, a koje se odnose na školarce uzrasta od prvog do trećeg razreda. Tako je svojevrsnu nevjericu i šok među roditeljima i nastavnicima, ali i u akademskoj zajednici izazvalo smještanje Bosanskog jezika u oblast Izražavanje i stvaralaštvo. Štaviše, zbog loše, nespretne interpretacije uputstva, prema kojem se postojeći nastavni predmeti objedinjuju u tri cjeline, prijetilo se bojkotom nastave, nastavno osoblje i sindikati su tražili pojašnjenje, a reagirali su i iz BZK „Preporod“.

Kantonalna ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović oglasila uz poruku da nema ukidanja nijednog predmeta niti njegovog naziva.

Potpuna kriza

No, ta priča je samo jedan u nizu pokazatelja koliko se u famoznoj najavljenoj reformi obrazovanja konstantno iz jednog problema upada u drugi i koliko se taj proces sporo odvija.

Do sada su samo Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton završili predmetne kurikulume, što je, zapravo, osnova da bi se reforma uopće mogla provoditi. Međutim, njihova primjena u praksi nije ni blizu zadovoljavajućeg nivoa.

Kazao nam je to Namir Ibrahimović iz Centra za obrazovne inicijative „Step by Step“, koji je učestvovao u procesu reforme u KS i napustio ga prije dvije godine. Pitanje je, kako nam je rekao, zbog čega se izmišlja topla voda kada postoji čitava metodologija kako se uvodi promjena u bilo šta, pa tako i u obrazovanje.

Nema moć

- Reforma se mora, nažalost, raditi u etapama, jer je kod nas obrazovanje zapušteno 20 godina. Nismo imali neku edukaciju u nastavničkom smjeru niti smo razvijali nastavničke fakultete i, zapravo, sad treba uraditi čitavu zaostavštinu od 20 godina u budućem planu, a, pored svega, imamo i potpunu krizu nastavničke profesije - kazao nam je on.

Brojni su razlozi zbog čega nije urađena reforma u obrazovanju, a jedan od njih je i što svaki kanton vodi politiku sam za sebe.

- Kantoni su u tom procesu postali države i imaju neku vrstu prestiža ko je prvi počeo, ko je završio, ko je koliko odmakao, koliko ko ima para i slično. Kao da ne govorimo o djeci iste države. Dakle, potpuno promašeno. Umjesto ujedinjavanja svih resursa, od ljudskih do materijalnih, imamo skoro potpunu parcijalizaciju. Federalno ministarstvo obrazovanja nema tu moć koordinacije, iako je bilo nekih pokušaja, a o državi da ne govorimo - naglasio je Ibrahimović.

Od planiranja do eksperimenta

U USK su tek u fazi ispisivanja predmetnih kurikuluma, u HNK će se raditi eksperimentalno, po reformiranom NPP-u u četiri škole po bosanskom planu i programu, a u Livanjskom su najavili reformu. U TK je, prema dostupnim podacima, sve još na nivou planiranja.

- BPK vjerovatno čeka KS, a kada je riječ o hrvatskom planu i programu, najviše je odmakao ZHK, a sve druge škole koje pripadaju Školskom zavodu u Mostaru su na putu da idu ka nekoj reformi - rekao nam je Ibrahimović.

Foto: Twitter