Obavezno prospem kafu, ne režem makazama, teško otvaram prozore: Svijet je napravljen za ljevoruke

Znate li šta je zajedničko Nikoli Tesli, Leonardu da Vinčiju, Marku Tvenu, Džimiju Hendriksu, Aristotelu, Mocartu, Anđelini Đoli, Baraku Obami, princu Vilijamu...?

Svi su ljevoruki. Ako ste i vi među njima, moramo čestitati, jer se danas u svijetu obilježava Dan ljevorukih, prenosi Avaz.

Iako svijet postaje prilagodljiviji ljevorukim ljudima, pošto ima proizvoda koji su namijenjeni njima, i dalje je ipak dominantno podešen pravilima desnorukih.

To naročito važi kod nas, gdje je teško kupiti proizvod isključivo namijenjen osobama koji koriste lijevu ruku ili, kako bi se reklo, koji su "ljevaci".

Image

Problemi počinju već u školi.

Nekad su to učitelji smatrali manom. Bilo je raznih "sredstava" da se dijete odvikne od "loše" navike. Kako nam je u porodici to i nasljedno, sjećam se da su mi tetke pričale kako su im u školi učiteljice vezale lijevu ruku za stolicu i "učile" ih da koriste desnu.

Noćna mora

Ja, nasreću, nisam imala tako loše iskustvo. Ništa posebno, rekla bih, samo je dobra učiteljica Bojana shvatila da bi bilo bolje da u klupi sjedim "do prozora'', kako ne bih rukom ometala druga do sebe.

Moje su tetke nasilu naučile pisati desnom, ali su poslije sve što bi činile radile lijevom. Jedna mi je rekla da je zapravo to loše iskustvo iz djetinjstva bilo njena najveća mora. 

No, kasnije ću i sama osjetiti kako je "snažan" svijet dešnjaka. Koji nikada o tome ne razmišljaju. To što nešto radim "preko ruke" ne znači da radim preko volje, već jednostavno da sam se prilagodila i koristim stvari kako treba. 

Makaze, olovke, džezva za kafu, fotoaparati, kvake i šteke na vratima, otvarač za konzerve, uglavnom su prilagođeni dešnjacima.

U Americi sam kupovala makaze za ljevake, džezvu i dalje okrećem "preko ruke", šteke i kvake otvaram (koliko mogu) desnom rukom. 

Image

Je li neko dešnjak ili ljevak, zavisi od toga koja moždana hemisfera je dominantnija.

Tako je kod ljevaka desna moždana hemisfera, a obrnuto važi za dešnjake.

Međunarodni dan

Međunarodni dan ljevaka, godišnja proslava kojom ljevaci podižu svijest javnosti o prednostima i nedostacima ljevorukosti, obilježava se danas, a ustanovio ga je Međunarodni klub ljevaka (International Left-Handers Club) 1992.

Ljevaci čine oko 10 posto svjetskog stanovništva.