Bivši obavještajac iz BiH: Bosna je meta hibridnog rata

Stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico je, prema vlastitim riječima, bio uposlenik obavještajnih agencija u BiH. Na početku razgovora za Radio Slobodna Evropa, Kico se osvrnuo na rad nekadašnje jugoslavenske Službe državne bezbednosti (SDB), koja se kolokvijalno i nakon preimenovanja 1966. nazivala UDBA-om i njeni agenti, informatori i rezidenti “udbašima”, povlačeći paralelu s današnjim sigurnosnim službama u regiji.

"Hibridni rat pozdrazumjeva upotrebu kinetičkih i nekinetičkih sredstava da se jedna zemlja, jedna meta učini nesposobnom da se odbrani. Odmah da kažem da su ključni sigurnosni izazovi terorizam i ilegalne migracije koji se mogu koristiti u funkciji hibridnog djelovanja i hibridnog rata. U tom smislu su BiH i segmenti njenog postojanja napadnuti, od političkog sistema, pravosuđa do sigurnosnog sistema.

Volio bih da ljudi shvate da smo mi u BiH meta hibridnog djelovanja, hibridnih operacija i hibridnog rata. Krajnji cilj je da se običnom građaninu BiH pokaže da je BiH navodno “nemoguća država”. Nakon toga se možete slobodno “ušetati” u BiH, kao što je Rusija napravila na Krimu. Mislim da naši narodi shvaćaju da to neće biti ostvareno i da naša svijest iz etnosa prelazi u demos – politički narod BiH", kaže Kico.

Integralni intervju pročitajte na ovom linku.