Obavljen uviđaj na mjestu pada aviona, uzrok nesreće i dalje misterija

.
Tijela Rumunke Irine P. i Srbijanca Igora Ivanovića prevezena u Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske radi obdukcije

Tijela poginulih članova posade avionaPiper, beogradske firme "STS Avijacija", koji je u četvrtak pao na Kozari, izvučena su s mjesta nesreće i prevezena u Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske radi obdukcije, potvrđeno je “Avazu” u PU Bosanska Gradiška.

Upućen poziv ekspertima

Oba tijela su djelimično ugljenisana i očekuje se da će nakon obdukcije biti izvršena njihova identifikacija. Vjeruje se da se radi o pilotu, državljanki Rumunije Irini P. (31), inače majci dvoje djece, te operateru Igoru Ivanoviću (34) iz Srbije.

Dijelovi slupanog aviona i dalje se nalaze na mjestu nesreće i neće biti izvučeni sve dok se za to ne stvore uvjeti. Osim proceduralnih razloga, izvlačenje znatno otežavaju nepristupačan teren i vremenski uvjeti na Kozari.

Uzrok nesreće i dalje je misterija. Kako saznajemo, avion nema "crnu kutiju", što je još jedna otežavajuća okolnost.

Bojan Škorić, načelnik PU Bosanska Gradiška, kaže da je policija završila svoj dio uviđaja.

- Uviđaj je završen i s lica mjesta su izuzeti određeni tragovi i predmeti koji će biti predmet vještačenja. Tijela su izvučena i nadležni tužilac je naložio da se izvrši obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Nakon toga će biti urađena i njihova identifikacija - rekao je Škorić.

On kaže da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH još nije formiralo komisiju nadležnu za daljnju istragu. Kada će to biti učinjeno, za sada nije poznato. U resornom ministarstvu saznajemo da su još u petak upućeni pozivi većem brojem eksperata iz ove oblasti, budući da ovo ministarstvo nema ljude zadužene za istrage avionskih nesreća. Njihovi odgovori se očekuju i za sada nije poznato ko će činiti komisiju koja bi trebala utvrditi tačan uzrok i okolnosti nesreće.  

Kako saznajemo, avion Piper proizveden je prije skoro 40 godina. Prošle godine je urađen remont i zamijenjen mu je kompletan motor i bio je ispravan za let.

Bili u niskom letu

Avion je bio angažiran na vakcinaciji lisica i kojota u BiH. Na tom poslu radilo je više aviona "STS Avijacije" koji su polijetali s aerodroma u Mahovljanima. Kritičnog dana letjeli su sa 13 aviona, sve do 13.10 sati, kada je na području Omarske s radara nestao Piper s dva člana posade. 

Dobro upućeni izvori tvrde da posada nije prijavljivala nikakve probleme te da su iznenada nestali s radara, da bi ubrzo aktivirao uređaj za udes. Mještani Turjaka i okolnih sela na Kozari pričaju da su uočili avion u "niskom letu" i vjeruju da se srušio nakon što je udario u stijenu