Obavljena posebna svečanost u najstarijoj džamiji u Krajini nakon 40 godina

.

Džemat Stijena nalazi se istočno od Cazina, na regionalnom putu Cazin-Bosanska Krupa. Smješten je u podnožju brda Gomile, sa puno izvora, brežuljaka, pašnjaka, livada i obradivog zemljišta.

Džemat Stijena broji oko 800 domaćinstava i ima nekoliko većih zaseoka: Kafane –Stari grad, Nuhići, Mehulići, Halkići, Silići, Kolakovići, Malići, Jakupovići, Mehmedovići, Hamulići, Sadikovići, Draganovići.

Broj stanovnika Stijene se stalno povećava, tako da Stijena postaje urbana sredina u kojoj su i smješteni mjesni ured, ambulanta, pošta, osnovna škola i drugi društveni objekti.

U toku agresije (1992-1995) nije bilo iseljavanja, osim granatiranja od strane agresora i raznih oštećenja nastalih na taj način.

Džemat ima dvije džamije. Staru džamiju koja je smještena u zidinama starog stijenskog grada, o kojem nema puno historijske građe, ali se spominje da su stijenskim gradom od 1483. do 1553. godine upravljali babonički-blagajski knezovi.

Turci Osmanlije zauzeli su stijenski grad 1575. godine i pretpostavlja se da su odmah i napravili džamiju u gradu i ona je danas, kao i čitav kompleks starog grada, pod zaštitom države i proglašeni su kulturno historijskim spomenikom.

Ova stara džamija je najstarija u Krajini. Njene dimenzije su 11,4 x 9,8 m, napravljena od kamenih kvadri neravnih površina, omalterisana i obojena u bijelo.

Godine 1956. drveni krov je zamijenjen sa crijepom, a munara je drvena na betonskom postolju. Ova džamija nije mogla da zadovolji potrebe džamata Stijena, ni po prostoru ni po pristupu, pa su džematlije odlučile da sagrade novu džamiju, na novoj povoljnijoj lokaciji van starog grada.

Razlog zašto pravimo ovu lijepu vijest je taj da obavijestimo sve u Krajini da je jučer održana posebna svečanost u najstarijoj džamiji u Krajini gdje je poslije vise od četrdeset godina obavljeno prvo šerijatsko vjenčanje u obnovljenoj džamiji.

Ispod teksta možete pogledati i fotografije iz džamije tokom svečanosti. 

Portal Cazin.net upućuje iskrene čestitke mladencima, da ih sreća prati u zajedničkom životu. Amin!