Obećavajuće brojke: Povećan broj turista u FBiH i rekordni prihodi

,.
U protekloj godini, Federacija BiH zabilježila je izvanredne rezultate u turizmu, s porastom broja dolazaka i noćenja od 22,67 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nadmašeni su rekordi iz 2019. godine, a trend rasta se nastavlja i u ovoj godini.

Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, iznijela je detalje u razgovoru za Fenu, naglašavajući turizam kao ključnu ekonomsku priliku koju BiH treba iskoristiti.

“Usporedimo li prošlu godinu s 2022., broj dolazaka turista je povećan za 22,67 posto, a broj noćenja za 17,74 posto. Postigli smo čak i bolje rezultate nego u sezoni prije pandemije, 2019. godine, s porastom dolazaka turista za 1,24 posto i noćenja za 5,68 posto. Ovi brojevi su ohrabrujući, ali želimo postići još više”, istaknula je ministrica.

 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2023. godini ukupan broj turista u FBiH iznosio je 3.757.151, ostvareno je 1.242.212 dolazaka i 2.514.939 noćenja.

 

Izostanak konkretnih podataka o prihodima od turizma žalosna je činjenica, no s obzirom na trend porasta broja turista, očekuje se i povećanje prihoda.

Ministrica smatra da je uspostava sustava koji prati sve aspekte turizma ključna kako bi se moglo bolje planirati i pratiti razvoj ove grane ekonomije.

 

“Trendovi nam idu na ruku, a otvaranje pregovora s EU pruža dodatne mogućnosti za razvoj turizma”, ističe Pozder.

Međutim, postoje i izazovi, poput nedostatka radne snage. Ministrica je nedavno razgovarala s predstavnicima hotelijera o ovom problemu, ističući važnost pronalaska održivih rješenja.

Uz to, ministarstvo radi na razvoju “zelenog turizma” i brendiranju destinacija, te se planiraju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa.

Ulaganja u turizam također se povećavaju, a budžet za turizam u 2024. godini udvostručen je u odnosu na prethodnu godinu, iznoseći 4 miliona KM.

 

“Nadamo se da ćemo dobrim upravljanjem turizmom osigurati daljnje povećanje budžeta iz godine u godinu”, zaključuje ministrica Pozder.