Obilaskom mezarja i učenjem tevhida obilježava se petnaest godina od smrti generala Mirsada Sedića

U četvrtak, 11. jula 2019. godine, navršava se petnaest godina od smrti ratnogckomandanta 511. slavne bbr., brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića. Godišnjica će kao i svaka prethodna biti obilježena na prigodan način.

Ove godine u organizaciji udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ i „Jasminka Čaušević“, u arapuškoj džamiji bit će proučen tevhid, dok će delegacije demobilisanih boraca, pripadnika Armije RBiH, porodice i prijatelja, obići mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, položiti cvijeće i proučiti Fatihu.

Delegacije će mezar obići 11. jula (četvrtak) u prijepodnevnim satima, a tevhid će se učiti 13. jula (subota) poslije podne-namaza.

Za sve koji žele prisustvovati učenju tevhida obezbijeđen je prevoz u Arapušu. Iz Bosanske Otoke kreće u 12.00 sati, Bosanske Krupe u 12.20 a iz Ostružnice 12:30 sati.

Protokol obilježavanja 11. 7. 2019. (četvrtak)

Obilazak mezarja generala Mirsada Sedića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu 13. 7. 2019. (subota)

12:45 sati – Polaganje cvijeća ispred rodne kuće generala Mirsada Sedića u Arapuši

13:30 sati – Učenje tevhida u džamiji u Arapuši

Pozivamo veterane 511. slavne i sve građane da uzmu učešće u obilježavanju 15. godišnjice smrti generala Mirsada Sedića i na taj način još jednom odaju poštovanje
njegovom liku i djelu.

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio zamjenik komandanta 5. korpusa i sa te funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe „da je 511. slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući“.

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17. septembar“ - za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.
Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Inače, Općinsko vijeće Bosanska Krupa je 2014. godine donijelo Odluku o dopuni odluke o utvrđivanju značajnih datuma za općinu Bosanska Krupa kojom je 11. juli – Dan obilježavanja godišnjice smrti ratnog komandanta 511. slavne brdske brigade generala Mirsada Sedića, utvrdilo kao značajan datum za općinu Bosanska Krupa.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa