Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja- obuke za nastavnike se nastavljaju u USK

.

 

Ne postoji osoba koja tokom svog života nije imala nekih problema u području mentalnog zdravlja. To ne uključuje nužno poremećaje i bolesti, nego i prolazne psihičke smetnje i probleme, emocionalne krize i patnje izazvane neugodnim životnim događajima. Pravovremenim prepoznavanjem smetnji i problema u području mentalnoga zdravlja te primjerenim pristupom i djelovanjem može se umanjiti rizik ili spriječiti mogući razvoj poremećaja. Znanja o tome važan su faktor očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja.

 

Više od godinu dana krizna vremena prouzrokovana pandemijom COVID-19 izazivaju širok raspon psiholoških reakcija i emocija, sa kojima se ljudi, ali i djeca nose na različite načine. Najranjivijoj populaciji je potrebna kontinuirana podrška ne samo od njihovih roditelja i staratelja, nego i od okoline.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, želimo podsjetiti javnost na značaj mentalnog zdravlja kod djece i smanjenja lošeg uticaja našeg okruženja na mentalno zdravlje. Roditelji i staratelji, kao i prosvjetni radnici, imaju posebnu ulogu u poticanju djece da pokažu ono što osjećaju, a posebno kada su u pitanju neprijatne emocije kao što su strah, zabrinutost, ljutnja i tuga. Osoba bliska djetetu će pokazati saosjećanje i saslušati dijete na brižan i pozitivan način. Na kraju procesa dijete se osjeća manje izolovano, bolje povezano sa vršnjacima i sigurno, jer u životu ima osobe kojima može vjerovati. Na ovakav način djeca imaju više samopouzdanja i sigurnosti, čime se jačaju njihove vještine i povećavaju izgledi za uspješno učenje.

 

Save the Children je uočio problem teškog suočavanja djece sa različitim stresnim situacijama te u sklopu programa HEART „Healing and Education Through the Arts – Iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost“ već pet godina radi sa djecom i mladima od 3 do 20 godina. HEART je program psihosocijalne podrške zasnovan na umjetnosti koja se koristi da se pomogne djeci da izraze osjećanja vezana za njihova iskustva. Preliminarna istraživanja ukazuju da HEART pozitivno utiče na sposobnost samoizražavanja kod djece, njihovu komunikaciju, koncentraciju, vladanje emocijama, motivaciju za učenje, rješavanje problema, samopouzdanje i samokontrolu. Save the Children HEART program primjenjuje se kroz redovni školski nastavni plan i program ili u okviru vannastavnih aktivnosti, zatim u kampovima za migrante i izbjeglice, u centrima za rani rast i razvoj i u dnevnim centrima za djecu koja žive i rade na ulici.

 

Obuke za nove grupe nastavnika koji će moći HEART program da primjenjuju u radu sa djecom ponovo su pokrenute od oktobra ove godine u Unsko-sanskom kantonu. Tokom HEART aktivosti djeci se nude različite umjetničke forme kroz koje mogu da izraze sve što žele na način na koji žele i da to podijele sa drugima.