Obilježen Dan logoraša BiH u Bihaću: Zločini nad logorašima nikada se ne smiju zaboraviti

U organizaciji Udruženja logoraša Grada Bihać danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivši logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH.

Ove godine, pored preživjelih logoraša i predstavnika Grada Bihaća, Vlade USK-a, prisjećanju na stradanja logoraša prisustvovali su i učenici OŠ "Prekounje" Ripač i OŠ "Kulen Vakuf" Orašac. 

Preživjeli logoraši sa današnjeg okupljanja poslali su poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti, zbog čega, prema riječima Mirsada Balića, predsjednika Udruženja logoraša, ovo udruženje u Bihaću koje okuplja preko 530 članova, svakodnevno vrši popis preživjelih logoraša s ciljem ostvarivanja zakonom predviđenih prava, ali i trajnom zapisivanju svjedočanstava preživjelih logoraša

- „Još na ljeto 1992. godine mještani Ljutočke doline bili su zatvarani a potom i ubijani, što zapravo govori da su zločini bili planirani već na početkom rata. Ovakva okupljanja i poruke koje šaljemo mladima koji su danas bili u Ripču, garant su da se više nikada neće ponoviti zlo i zločini nad Bošnjacima ovog kraja“ - kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Image

Zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća zločina nad civilnim stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi, mučenjima i ubistvima, prisjetili su se prigodnim obraćanjima Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK-a i prof. Mujo Demirović.

Kada je 1992. napadnuta Ljutočka dolina od strane srpske agresorske vojske zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih logora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jamu Bezdana na Tihotini, koja se simbol stradanja ljudi Ljutočke doline.