Obilježen dan maloljetnih boraca, posthumno dodijeljene zahvalnice najmlađim zlatnim ljiljanima

U sarajevskoj Općini Novi Grad Sarajevo obilježen je Dan maloljetnih boraca Armije RBIH u okviru kojeg su članovi udruženja obišli mezarja i groblja svojih saboraca i odali im počast.

Bivši borci su također posjetili porodice najmlađih šehida dobitnika vojnog priznanja Zlatni ljiljan i poginulih maloljetnih pripadnika Armije RBiH, održali historijski čas sa učenicima završnih razreda osnovne škole Fatima Gunić, te održali svečanu akademiju na kojoj su prikazali promotivni film o njima i dodijelili zahvalnice.

Na akademiji su se obratili predsjednik Skupštine udruženja prof. Vedran Zubić,
predsjedavajući općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić, ratni komadant Nezim Halilović Muderiz i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo. Udruženje je posthumno dodjelilo zahvalanice za doprinos u odbrani od agresije na RBiH najmlađem Zlatnom ljiljanu sa područja općine Azuru Alajbegoviću i najmlađem Zlatnom ljiljanu Armije RBiH Emiru Teroviću Cicku.

"Općina Novi Grad Sarajevo jedina je u BiH koja je odlukama Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, na prijedlog udruženja u kalendar značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine i NOR-a 1941-1945 godine uvrstila 16. april-Dan maloljetnih boraca i 1. oktobar-Dan sjećanja na šehide, poginule borce Armije i MUP-a BiH i Dan pogibije Nedima Škama", rekao je Ifet Klapuh, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH-Općina Novi Grad.

Tokom obilježavanja dana boraca, otvorene su i nove prostorije udruženja.