Obilježena 25. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Krupa
Dvadeset trećeg maja prije dvadeset pet godina od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe.

Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način.

U organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“, Udruženja SSRI 511 i Organizacije RVI Bosanska Krupa, godišnjica bitke ove je godine zbog pandemije uzrokovane koronavirusom obilježena skromno, samo polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim vjerskim programom na platou Kobiljnjaka.

Obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Potom su imami Isak ef. Sedić i Amel ef. Duraković, zajedno sa svim prisutnim, proučili jasin i dovu pred duše svih poginulih boraca, pripadnika 511. slavne bbr. i Armije RBiH.

Podsjetimo, u velikoj bici za slamanje mostobrana „Kobiljnjak“, koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.