Obilježena 25. godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića (FOTO)

Danas se navršila 25. godina otkako su izvršavajući borbeni zadatak u području Todorova, poginuli komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić.

Porodica, prijatelji i saborci tim povodom su obišli Centralno šehidsko spomen- obilježje u Bosanskoj Krupi, kuću komandanta Crnkića gdje je postavljena spomen-ploča i šehitluke u Jezerskom. U delegaciji koja je evocirala uspomene na poginule borce sa porodicom, saborcima i prijateljima bio je načelnik Općine Armin Halitović i predsjedavajuća OV Bosanska Krupa Elvira Mehić.

Smrt legendarnog komandanta 511. slavne teško je pala njegovim saborcima i svim Krupljanima, ali unatoč tome nisu posustali na putu do slobode. Petnaest mjeseci kasnije san o povratku u Bosansku Krupu postao je stvarnost. Oni koji su komandanta Crnkića i pratioca Bužimkića najviše voljeli, i dvadeset pet godine kasnije, zajedno su se prisjetili tog kobnog 13. juna 1994. Okupljeni ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi prisutni su se prisjetili hrabrosti i odlučnosti koju su Mirsad i Nihad pokazali tokom svog ratnog puta.

O njihovoj ljudskoj veličini govorio je ratni starješina 511. slavne i 5. korpusa Husnija Avdagić. „Iako je prošlo 25 godina, uspomene i sjećanja na rahmetli komandanta Crnkića i njegovog pratioca Nihada ne blijede, još uvijek su friška. Ogromni je gubitak to što se desilo da smo izgubili komandanta 511. slavne i njegovog pratioca u vrijeme odsudnih bitaka za slobodu Bosanske Krupe i BiH. Poznato je da smo 1993. godine 1. septembra održali veliku smotru 511. slavne i građana izbjeglica s područja Bosanske Krupe i poznate su riječi našeg komandanta „Hoćemo li u Bosansku Krupu, hoćemo li preko rijeke Une?“ Taj poklič koji su jednoglasno odobrili svi borci na smotri bio je vodilja svim borcima da izvršimo želju našeg komandanta, svhatili smo je kao narednu i to se ostvarilo 17. septembra 1995. godine. Borci 511. slavne ušli su u svoju Bosansku Krupu i učestvovali u oslobađanju USK i BiH do kraja rata“, istakao je ratni starješina Avdagić.

Svi prisutni su obišli i rodnu kuću komandanta Crnkića i na spomen-ploču također položili cvijeće. Potom su se uputili prema šehitlucima u Jezerskom gdje su se poklonili pred turbetom i mezarlukom dvojice ratnih velikana. Tugu i bol sa porodicom ovdje su danas podijelile i ratne starješine 511. slavne Hilmija Suljić i Senad Saračević.

„Danas je jako težak dan. Za sviju, za mene posebno. Ovo je nakon 25 godina prvi put da sam uspjela naći snage da prisustvujem, dođem na godišnjicu. Ne zato što prije nisam htjela nego jednostavno nisam mogla prihvatiti da tate više nema, nisam mogla prihvatiti mnogo toga. Veliki je ovo korak za mene, da prihvatim i da idem dalje sa saznanjem da njega više nema“, kaže kćerka komandanta Adriana Crknić.

Nakon obilaska spomen-obilježja, rodne kuće komandanda Crnkića i šehitluka „Soline“, u džamiji džemata Krupa II u Bosanskoj Krupi proučen je tevhid komandantu i njegovom vjernom pratiocu.