Sjećanje na Samiru, Sabinu i Nerminu: Obilježena 25. godišnjica stradanja učenica OŠ Skokovi

Dana 20. augusta 1994. godine ugasila su se tri mlada, nevina života, prestala su kucati srca tri cazinske ruže - Ćatić Samire (14), Ćatić Sabine (13) i Tahirović Nermine (13) iz mjesne zajednice Skokovi, Grad Cazin.

Zagrljene, nasmijane, pjevajući vraćale su se zajedno kući iz škole radujući se jer su mislile da su ratne strahote završile pošto je tih dana bilo dogovoreno primirje i granatiranje je prestalo. Nažalost, ideja o miru raspršila se kao kula od karata onog trena kada je na djevojčice pala granata sa položaja udruženog agresora. Tu, na Crnom Dolu, tog tužnog 20. augusta prekinuto je njihovo djetinjstvo, snovi i očekivanja.

Jučer je na Skokovima obilježena 25. godišnjica od stradanja učenica lokalne škole kojem su prisustvovali oni koji održavaju sjećanje na ovu prekinutu mladost. Nakon okupljanja učesnika održana je "Šetnja sjećanja" od škole do spomenika stradalih učenica koje je ranije izgrađeno na mjestu nesreće, poslije čega je uslijedilo kratko obraćanje, učenje jasina i dove pred duše Samire, Sabine i Nermine.