Obilježena 26. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

U Maglaju, gradu heroju, obilježena je 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije Republike BiH u organizaciji Saveza RVI ZDK.

Obilježavanje je okupilo nekadašnje borce iz općina Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, članove porodica šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce, članove Udruženja generala i nosilaca priznanja „Zlatni ljiljan“, a prisutni su bili i resorni federalni i kantonalni ministri Salko Bukvarević i Fahrudin Čolaković, predstavnici lokalne vlasti, brojni građani... 

O nastanku Armije RBiH u historijskom kontekstu govorila je Anisa Pračić-Šehić, dijete šehida i nosioca priznanja „Zlatni ljiljan“ Amira Pračića, a obratio se i Ferid Tukulić, predsjednik Skupštine Saveza RVI ZDK. 

- Za ovo što danas imamo plaćena je visoka cijena, zato je važno sjećati se i dostojanstveno obilježavati ovakve datume - poručio je Tukulić. 

U Maglaju je izvršeno i postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH, a upriličen je i defile kroz grad 25 zastava nekadašnjih brigada iz sastava Trećeg korpusa koje su nosili učenici i učenice osnovnih škola Maglaja. 

Tokom dana održana je i svečana akademija na kojoj je između ostalih govorio i general Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH, koji je podsjetio na ratni put jednog od sedam armijskih korpusa. 

- Treći korpus ima svoje mjesto u historiji Armije i same BiH i na to svi trebamo biti ponosni. Mi, pripadnici Trećeg korpusa, zajedno s ostalim pripadnicima Armije, bili smo prepreka ciljevima agresora, a on je bio da nestane Bosne kao države i da nestane Bošnjaka na ovim prostorima. Naša borba bila je veličanstvena, to su historijske činjenice - rekao je Mahmuljin.

Image