Obilježena 26. godišnjica zločina na igralištu u Srebrenici

Na današnji dan, prije 26 godina, u Srebrenici su granatama ispaljenim sa položaja Vojske RS ubijena su 74 civila bošnjačke nacionalnosti, a više od 100 je ranjeno. Za počinjeni zločin do danas niko nije odgovarao.

Godišnjica zločina na igralištu u Srebrenici je obilježena minutom šutnje, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća.

12. aprila 1993. godine sunčan dan u Srebrenici izgledao je kao dobrodošao predah od pucnjave. Igralište je bilo puno, organizovan je turnir. Oko podne, igru su prekinule granate. Mersudin Mešić toga dana ostao je bez cijele porodice:

"Zajedno smo bili, otac, majka, brat i ja. Stajali smo pored ograde. Na trenutak je samo nastala buka, počele su granate da padaju, ja sam takođe bio ranjen, brat je od mene bio mlađi dvije godine. Posljedice su i danas prisutne, noću se budim i sve mi je ta slika pred očima", prisjetio se Mersudin Mešić, tada devetogodišnji dječak.

Fikret Ibrahimović u ratu je uzgubio dva sina i kćerku. Kćerku na današnji dan 1993. godine.

"Bili su neki turniri, ona, njena drugarica i drugaricin brat šetali su ovuda. Bili su kod ograde i posmatrali kako dječaci igraju fudbal. Tad je zapucalo. I ona i drugarica ostale su na licu mjesta mrtve, a brat je bio teško ranjen. Svake godine dolazimo, ali kome govorimo. Najviše boli što za ovo niko nije odgovarao", smatra Fikret Ibrahimović.

Očevici i preživjeli kažu da se prizor tog dana ne može opisati niti zaboraviti.

"Kada su eksplodirale granate, ja sam sa prozora pogledala - dim je ovdje. Odmah sam istrčala. Lokve su krvi, ja sam se iznendila da čovjek može imati toliko krvi. Mnogo djece je bilo, organizovali neke turnire, sportske igre, opustio se narod, ne puca se, to je toliko bilo ljudi tu. Ja to ne mogu opisati", priča Kada Hotić.

Hasan Hasanović preživio je ovaj dan. I danas se sjeća svakog detalja, prenosi N1.

"Srebrenica je konstantno bila granatirana, bili smo zatvoreni u kućama. Taj dan čuli smo da dolazi Morion, pa smo razmišljali da neće biti pucnjave. Pokazalo se kasnije da je to bila ogromna greška. Došli smo ovdje na igralište. Dječaci su igrali nogomet, ja sam posmatrao. Četiri metra ispred mene vidio sam crni dim, detonacija, i onda nisam nekoliko minuta znao za sebe, kad sam se probudio vidio sam da su dječaci koji su igrali nogomet ispred mene bili mrtvi, iza mene, oko mene svi mrtvi", prisjetio se Hasan Hasanović.

Brojne delegacije, udruženja preživjelih, predstavnici opštine Srebrenica iz reda bošnjačkog naroda položili su cvijeće na mjesto zločina, te učenjem Fatihe odali počast nevino nastradalim.

U znak sjećanja na sve one koji su na današnji dan izgubili život postavljeno je 105 ruža na ogradu igrališta.