Obilježena 26.godišnjica ubistva 39 mještana Orašca i Ripča u zaseoku Duljci

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac,zaseoku Duljci, danas je u prisustvu mještana, predstavnika Grada Bihaća i Vlade USK-a, obilježena 26. godišnjica ubistva 39 mještana iz sela Orašac, Ripač i okolnih naselja, koji su maltretirani i potom na zvjerski način ubijeni i zapaljeni 23. septembra 1992. godine od strane pripadnika VRS, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika.

U svojim obraćanjima Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac i Hadis Jusić, Savjetnik premijera USK-a, kazali su da se iz godine u godinu ovakve i slične godišnjice sve manje posjećuju, naglasivši da ukoliko se želi ojačati i osnažiti jedinstvo bošnjačkog naroda, mora podići svijest među mladim generacijama o događanjima za vrijeme agresije na BiH i zločinima koji su počinjeni nad nevinim civilima.

"Naša rodbina, komšije i prijatelji tri puta su ubijeni tih septembarskih dana 1992. godine. Prvi put su ubijeni metkom, drugi put kada su zapaljeni, a treći put kada su njihova tijela zločinci bacili u jame i pokušali sakriti. To su učinile naše komšije i osobe s kojima smo radili i živjeli decenijama i zbog ovih nevino ubijenih nikada ne smijemo dozvoliti da se ovaj zločin zaboravi„ - kazao je dr. Mujo Begić, autor velikog broja knjiga o zločinima nad Bošnjacima Ljutočke doline 1941. i 1992. godine.

Prema njegovim riječima, zločin su pokušali prikriti uklanjanjem leševa, te je dio nekompletnih tijela žrtava pronađen i ekshumiran 2000. godine na lokalitetu Duliba.

Najmlađa žrtva u zaseoku Duljci bila je tada 13-godišnja Aldina Vojić. Obilježavanju 26. godišnjice ubistva Bošnjaka iz Orašca i Ripča prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je istakao da je zahvaljujući pisanju dr. Begića i ostalih autora, istina o zločinima nas Bošnjacima Ljutočke doline zapisana i kao takva nikada više neće biti izbrisana iz historije.

„ Dio moje porodice ubijen je 1941. godine u ovim krajevima, ali moja majka i nena nikada nisu meni prenosili mržnju prema onima koji su te zločine tad počinili i koji su nažalost, te iste zločine ponovili 1992. godine. Mi nismo odgajani da nekome želimo zlo, te neka nam ove žrtve budu opomena i obaveza da naše buduće generacije ne dožive ono što smo mi svi zajedno preživjeli od 1992 do 1995. godine na ovim prostorima“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Duljci